Трактор на годината 2018 е Valtra Versu T 245 Smart Touch

Трактор на годината 2018 е Valtra Versu T 245 Smart Touch
Тазгодишната церемония по връчването на наградата Трактор на годината се проведе на започналото вчера изложение за селскостопанска техника „Агритехника“. 
 
Общо 15 финалисти се бориха в надпреварата в общо четири категории – tractor of the year, best specializedbest utility и best design
Най-престижната категория от четирите – Трактор на 2018 година заслужено, според специалистите, призът беше в ръцете на създателите на трактора Valtra Versu T 245 Smart Touch.
 
 
С този модел Valtra задават нов стандарт, като тракторът предлага най-висок клас на комфорт. Стандартният Smart Touch подлакътник в кабината има 9-инчов тъч скрийн, интелигентен и съвсем нов хидравличен джойстик. Това дава на оператора възможност да използва целия потенциал на машината и да контролира и прави ръчни настройки на почти всички устройства, двигателя, скоростната кутия и т.н. 
 
В категорията best specialized  победител стана Fendt 211 Vario V.  
 
 
Това е висококачествен, суперпродуктивен и компактен, 3-цилиднровият гроздокомбайн на Fend е оборудван с най-добрия комплект двигател/трансмисия в този сегмент. Машината разполага с 112 к.с. и уникална трансмисия, която е напълно нова за тракторите от този клас. 
 
Тракторът може да бъде оборудван с мултифункционален джойстик, който да се постави на конзола от дясната страна на оператора. Той може да регулира работата на трансмисията и на круиз контрола. Машината има хидравлични суичове, бутони за запаметяване на скоростта на двигателя.  
 
McCocmick x6.440 VT Drive грабна наградата в категорията best utility.  
 
 
С този модел McCormick представят CVT трансмисията. Тя е интуитивна и удобен за използване интерфейс. 
Трансмисията и интерфейса позволяват по-прецизно и лесно шофиране, широк диапазон от възможни операции, включително предно повдигане. Модерният и агресивен дизайн, а и най-вече бърз и удобен начин за управлението на маневрите. 
 
В категорията best design се състезаваха всички претенденти, които иначе бяха разпределени като финалисти в останалите категории. Призът взе Valtra Versu T 254 Smart Touch