Тракторът на бъдещето изрисуваха клиенти в централата на VALTRA

Тракторът на бъдещето изрисуваха клиенти в централата на VALTRA

Тракторът на бъдещето изрисуваха фермери - клиенти в централата на Valtra във Финландия.


Конкурсът за дизайн на трактор на бъдещето събра общо 87 предложения. Тъй като някои от участниците са предложили стотици идеи, общият брой на предложения всъщност е наистина впечатляващ.

 

Двете най-добри концептуални идеи бяха обсъдени със създателите им заедно с инженерите на Valtra. В резултат на това уникално сътрудничество бе представена визия за трактора на бъдещето, така както е проектиран от наши клиентите на Valtra.

 

VALTRA бе първият производител на трактори в Света, който показа универсален трактор, работещ на биогаз и дизел.

 Моделът T 133 на Valtra работи едновременно с биогаз и с дизел. В режим на биогаз, около 83% от мощността идват от него, а едва 17% от дизелово или биодизелово гориво. Технологията е такава, че е необходимо минимално количество дизел, което да нагнети биогазта в цилиндрите на трактора.

 

В дизелов режим, трактора работи като стандартен дизелов трактор. Освен с биогаз, трактора може да работи и с нормален газ за автомобили. Към момента SCR технологията при дизела покрива еко-нормите Tier 3b, но Valtra разработват и комбинираната технолгия с газ, която да отговаря на по-строги изисквания за екология в бъдеще. Разходите за гориво, при използване на този трактор с биогаз могат да бъдат сведени до 40% в сравнение с конвенционален дизелов трактор. Резервоарите, в които се съхранява газа са поставени на защитено място в трактора и събират 170 литра газ при налягане от 200 Br. Това гориво е достатъчно за 3 до 5 часа работа в полето. Резервоарът за дизел пък е с капацитет 165 литра, а този за AdBlue - 27 литра.

 

Официален вносител на тракторите Valtra за България е фирма ВАРЕКС ООД.