Trimble и JCB направиха още една крачка в автоматизацията на машините у нас

Trimble и JCB направиха още една крачка в автоматизацията на машините у нас

Земеделието става все по-предизвикателно и изисква от стопаните използването на нови технологии с висока степен на автоматизация при земеделската техника. В следващите години устойчивост ще имат онези земеделци, които прилагат  стратегическо управление на бизнеса с прогнози и анализи, но най-вече с интегриране на иновативни методи в работните процеси.

 

 

Компаниите НИК и Оптиком, доказани през годините като иноватори в технологиите в земеделието, обединиха усилия, за да предложат на зърнопроизводителите високо-технологични машини с най-висока стенен на автоматизация и прецизност на работните процеси.

 

Двете компании организираха в края на миналата година в региона на Ямбол полеви тестове, които показаха предимствата от инвестициите в нови технологии.

 

Тракторът  JCB - Fastrac 8330 - какво го направи фаворит за тестовете?

Флагманът на новата серия трактори на JCB - Fastrac 8330 бе агрегатиран с дискова брана Ovlac, с независими дискове. Работният процес на полето по време на тестовете бе контролиран от дисплея за навигация Trimble TMX-2050, който е свързан със системата за автоматично управление на трактора Trimble Autopilot™ и технологията NextSwath™ за автоматично завиване в края на реда и захождане в следващия.

 

Използваният в тестовете на полето трактор  JCB Fastrac 8330 има максимална мощност от 350  к.с. Това е брилянтна, многофункционална и високопроизводителна машина, лесна за управление с възможност за пълна окомплектовка с оборудване за прецизно земеделие и внедряване технологиите на автоматизация на Trimble. Този трактор се отличава напълно от всички останали машини на пазара с неговата цяла рама, 50:50 разпределение на теглото и пълно активно окачване на двата моста.

 

 

 Инж. Димитър Петров, директор търговия машини в Оптиком, сподели какво прави този трактор уникален на пазара:

 

„Има няколко големи предимства на концепцията Fastrac спрямо конвенционалния трактор. Едно от тези предимства е  възможността на този трактор да се движи до 70 км/ч при транспорт. При тази скорост тракторът трябва да може да спира бързо и сигурно, затова той е оборудван с външни дискови спирачки с ABS спирачна система. Тези спирачки са външни, за да не замърсяват самия мост и маслото. Високата скорост с JCB Fastrac  може да се постигне и на полето, при обработки, които трябва да се вършат скоростно. Такива си дисковане, пролетната култивация, също така торенето и пръскането, сподели инж. Петров.

 

Едно от големите предимства при трактора  JCB е централно разположената кабина COMMAND PLUS. Тъй като най-малката амплитуда на тръскане е в средата на машината, а не на задната гума, кабината има централно разположение. Това осигурява изключителен комфорт на оператора, което се допълва от голяма отопляема кожена седалка, завъртаща се на 90 градуса, хладилник, LED работни светлини и още редица удобства.

 

Най-революционното подобрение при новата серия Fastrac е нейната системата за управление.  Новoто хидростатично управление на волана намалява значително усилията на оператора, особено с опцията Rapid Steer за лесни завои в края на браздата. По пътната мрежа новото управление е прецизно и добре балансирано, което прави шофирането на новия Fastrac 8000 повече от удоволствие. Реално това са две независими хидростатични системи за управление, които се обединяват в една, но могат да работят и независимо, за да гарантират безопасност при всякакви условия. Едната е задвижвана от двигателя, а другата от трансмисията. Новата хидростатична система на завиване ни дава по-голям дебит, самото управление става много по-леко, по-прецизно и по-пъргаво.“

 

Според инж. Петров от Оптиком , JCB Fastrac съвместно с Trimble има възможност за много точен контрол на управление посредством автопилот. Той бе категоричен:

 

„Именно заради това направихме този тест и показваме на земеделците как може да управляват трактора само с присъствие на водача в кабината, а оборудването на края на нивата само да управлява инвентара, да направи завоя и да насочи машината към новата бразда.“

 

А ние оставаме в кабината и отправяме поглед именно към допълнителното оборудване в кабината на трактора  JCB Fastrac 8330. 

 

Система за автоматично управление на трактора Trimble Autopilot ™ и технологията NextSwath™ - какво ни дават те на полето?

 

Това ни разяснява Георги Георгиев, регионален мениджър продажби Западна България в НИК:

„Това, което искам да ви представя е дисплеят TMX – 2050, поставен в кабината на JCB Fastrac в комбинация със система за автоматично управление на трактора Trimble Autopilot ™ и технологията NextSwath. Те позволяват движението на машината по линията за навигация и завиването ѝ в края на реда, без активното участие на механизатора. Тази комбинация от оборудване осъществява контрол върху траекторията на движение на трактора като задава на машината автоматично да вдигне инвентара в края на реда.“

 

 

Именно това видяхме по време на тестовете. Завоят в края на всеки ред се извършва по оптималния радиус, а инвентара се контролира от дисплея за навигация Trimble. Тoва позволява автоматичното вдигане на браната в края на реда и спомага за по-ефективна обработка и по-малко утъпкване на полето –при това с минимални усилия от страна на механизатора. Дисплеят Trimble TMX-2050 притежава и редица други възможности за приложение в едно стопанство, а именно: подравняване на терена, полагане на дренаж, приложение на променлива норма по време на сеитба, прилагане на торове и препарати с променлива норма и други.

 

Георги Георгиев сподели още за технологията:

„Тази технология е единствената, която може да позволи на различни марки трактори да завиват сами в края на реда и контролира различни видове прикачен инвентар, в зависимост от операцията, която се извършва на полето. Технологията NextSwath се използва активно у нас от миналата година, като с течение на времето ние внедряваме различни нейни функционалности при наши клиенти в зависимост от техните конкретни нужди. Тук виждаме една от първите машини в България, при която дисплея за навигация активно контролира прикачния инвентар, като единственото действие, което се изисква от оператора е да приеме предложената от навигацията маневра“, допълни още той.

 

Автоматизираната система за управление, която присъстващите на полевите тестове земеделци имаха възможност да наблюдават, бе комбинация от най-бързия трактор в света JCB Fastrac, оборудван с дисплей Trimble TMX-2050 с технологията за автоматично завиване в края на реда от Trimble -Next Swath и усилената дискова брана с независими дискове на испанския производител OVLAC. Браната Ovlac е предназначена за обработка на стърнища, както и за предсеитбена подготовка на почвата. Уникалната автоматична ресьорна защита предпазва машината и спомага за освобождаване от полепнала почва при работа в по-влажни условия, което се доказа и при условията на работа на самото тестово поле.

 

Автоматизацията е следващата стъпка в еволюцията на земеделието. Сфера, в която Trimble и JCB съвместно полагат основите в България и поставят еталон за работа, за всички професионалисти в зърнопроизводството.

 

Време е за прилагане на нови технологии, за по-прецизно и конкурентноспособно земеделие!

 
 
Повече информация относно технологиите на Trimble може да получите от НИК на www.nik.bg. Допълнителна информация за Fastrac 8330 може да получите от Оптиком на www.opticom-bg.com.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!