Trimble подписа споразумение за придобиване на част от активите на OmniSTAR

Trimble подписа споразумение за придобиване на  част от активите на OmniSTAR

Производителят на GPS навигации за селското стопанство - Trimble обяви, че е сключил окончателно споразумение за придобиване на част от активите на OmniSTARTM глобална навигационна спътникова система (GNSS) за корекции на сигнала, която е собственост на Fugro N.V..

Очаква се, това да разшири в световен мащаб възможностите на Trimble да предоставя услуги за наземно прецизно позициониране - в  селското стопанство, строителство, картографиране, географски информационни системи (ГИС) и геодезия. Финансовите условия не бяха оповестени.
OmniSTAR осигурява услуги за GNSS корекции, които могат да подобрят точността на GNSS приемници за прецизни селскостопански дейности. В момента има четири нива на OmniSTAR услуги: "VBS" предлага позициониране с точност 20 см, "XP" постига точност 10 см и "HP" - 5 см точност. В допълнение, новата OmniSTAR услуга "G2" комбинира GPS + GLONASS за постигане на дециметрова точност.


Trimble внедрява RTK технологията в началото на 1990 г., което осигури висока точност на корекции за селскостопански дейности. Днес RTK е призната водеща технология за позициониране със сантиметрово ниво на точност. За да се подобри точността, Trimble внедрява след това VRSTM технология през 2000 г. и скоро след това, Trimble VRS NowTM.


"С добавянето на OmniSTAR услугите и нашите добри взаимоотношения с компанията Fugro, ние ще предложим пълна гама от възможности за високопрецизно позициониране, което вече включва сателитни корекции", заяви Патриша Буут, генерален мениджър на новосформирания сектор „Trimble Services Division". "Днес, нашите клиенти в сферата на селско стопанство използват OmniSTAR услуги за торене, пръскане, сеитба, жътва и за много други селскостопански дейности. Нашето многообразно портфолио ще осигури повече възможности за постигане на специална точност, доставка и финансови нужди не само на земеделските производители, но и на ГИС професионалистите и други. "


"Trimble и OmniSTAR се радват на дългогодишното си сътрудничество", каза Джон Уейтс, президент на OmniSTAR. "Прехвърлянето на GNSS активи бележат следващия етап от нашите усилия, за да допринесе за по-широка гама от услуги за позициониране на нашите клиенти. OmniSTAR и Fugro са твърдо решени да предоставят водещи услуги за корекции на сигнал на клиенти, които притежават различни GNSS приемници."
OmniSTAR ще се счита като част от сегмента на Trimble.


За OmniSTAR и Fugro

OmniSTAR е обширна диференциална GPS услуга, използваща сателитно излъчване. За субметрова услуга се използват данни от многобройни референтни станции, разпръснати върху голяма площ. OmniSTAR услугата HP използва по-сложни данни от тези референтни обекти, а XP използва сателитни данни за корекция на сигнала, които са независими от местоположението референтната станция.
OmniSTAR е част от Fugro Group (www.fugro.com) с офиси по целия свят. Fugro управлява най-голямата гама от референтни станции на компании навсякъде по света и е световен лидер в предоставянето на диференциални GPS (DGPS) корекции.


Официален представител на Trimble за България е фирма НИК ООД.