Търпанова: Сливата и десертното грозде са обречени

  • 46
  • 0
  • Новини
Търпанова: Сливата и десертното грозде са обречени

Сливата и десертното грозде са обречени в новия програмен период, ако нещо не се промени. Това каза Димитричка Търпанова, заместник-председателят на Добруджанския овощарски съюз за Агри.БГ.

 

“Не сме доволни от публикуваното в Стратегическия план на България подпомагане за сливата и десертното грозде. Там ясно е записано, че ставката ще бъде 1/2 от останалите плодове. Нашето желание беше те да бъдат в една обща група с еднаква ставка”, обяснява Търпанова.


В Стратегическия план на България за селското стопанство на страница 541 е записано следното:

 

“Не предвиждаме да бъде продължена модулацията в подпомагането, прилагана до момента, тъй като след проведен анализ по отношение на структурата на стопанствата в сектора на база заявяването за кампания 2021 като най-актуална, се установи, че и по двете схеми за обвързана подкрепа за плодове, процентът на бенефициентите, които стопанисват повече от 30 ха не надхвърля 1%. А по отношение на площта – тя е малко над 6% от общата заявена по схемата площ.

 

Тъй като в текущия програмен период културите сливи и десертно грозде са в отделна схема, предвид това, че за отглеждането им са необходими по-малко разходи в сравнение с останалите култури, а в новия период всички интервенцията за плодове е една, то съотношението на нивото на подпомагане за сливи и десертно грозде спрямо останалите култури е 1:2”.


Според Търпанова има нещо нередно.


“Това да няма модулирана ставка пак е някаква игра, защото не мисля, че са толкова малко стопанствата, които имат над 300 дка. Още повече имайки в предвид, че тези площи не са за овощен вид. а за група - сумарно всички плодове до тук с подпомагането и приоритета за малките производители”, каза тя.


Производителят не може да намери причина за намаляването на ставките.


Димитричка Търпанова: Да, разходите за производство на сливи и десертно грозде са по-малки, но пък изкупната цена е смешно ниска!

 

Впечатление прави и че подпомагането за неплододаващи градини е почти същото като това за сливите и десертното грозде, отчита тя.

 

"Просто не е справедливо!", каза още Търпанова.

 

В последните години се направиха много преработвателни предприятия, които успяват да преработят и изнасят сливите в голямата си част като краен продукт 


“Това е единственият овощен вид, с който сме някакъв фактор в Европа. А с това решение за подпомагане на половина спрямо другите овощни видове, обричаме сливите за следащите 5 години да последват ябълките и тяхното масово изкореняване.
Тази година е показателна за безмитен внос от по над 100 тона на ден от Молдова и Македония. Ако това остане така и производствтото е недофинансиране, то ще бъде обречено.

 

Относно десертното грозде пък - то в момента вече е бутиково производство за България, а с това намаление, още повече ще бъде унищожено”, прогнозира Търпанова.


Зам,-председателят на Добруджанския овощарски съюз е изключително възмутена от начина, по който се дискутират предложенията от бранша.

 

“Не знам защо ни викат на тези тематични работни групи и защо пишем становища като накрая все се намира някой или да си копира стария текст, или умишлено да не се съобрази с мнението на бранша”, заключи Димитричка Търпанова.

 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар