Трябва да се опростят процедурите за проекти по Програмата за развитие на селските райони

Трябва да се опростят процедурите за проекти по Програмата за развитие на селските райони

Държавата трябва да насърчава земеделците със средни по размер стопанства, които са решили да останат в селата и да осигуряват работна ръка и доходи на местните жители.

Това смята зърнопроизводителят Павел Александров, който заедно със семейството си обработва 6000 дка земеделска земя в землището на ловешкото село Александрово. От 2003 година отглеждат пшеница, царевица и ечемик. Тази година за първи път за засяли рапица. Имат и мелница. Осигуряват работа на още 20 души от селото.

Според земеделеца държавата не подпомага реално по-малките и средните земеделски производители. Няма данъчни облекчения, не се връща акциз за горивата, обмисля се въвеждането на дерогация на ДДС при зърното.  

„Това, че аз съм останал тук и давам работа на 20 души трябва да се насърчава. Защото ето какво се случва при големите производители – те имат огромен машинен парк, хора, наети от друго място, минават през селото за 24 часа и заминават. Така реално в селото не остава нито един лев и нито един нает човек, който да изкара нещо, за да подпомогне семейството си“, обяснява Павел.

Целта на субсидиите да подпомагат малките земеделци, които да осигуряват работни места в момента не се оправдава, защото голямата част от парите по СЕПП отиват при крупните земеделски производители. Ето защо Александров одобрява въвеждането на таван при директните плащания в бъдещата обща селскостопанска политика. Смята обаче, че големите фирми отново ще намерят начин да получават и големи субсидии – над определения таван от 300 000 евро.

Ако 2014 година бъде преходна за новата ОСП, ще се засили натиска върху малките и средните земеделци, защото няма да има ограничения в субсидиите на най-големите производители, смята Павел Александров.

Що се отнася до Програмата за развитие на селските райони , фермерът има спечелени и реализирани два проекта по мярка 121 за модернизация на стопанствата. По проектите е закупил два трактора Steyr и прикачен инвентар. В момента реализира проект по мярка 214 за Агроекология, но признава, че при разрабортването, разглеждането и одобрението на проектите се сблъсква с редица тромави процедури. Именно това е и едно от нещата, които трябва да се променят в ПРСР занапред – да се облекчат административните процедури, смята земеделецът.

Вижте повече от разговора с Павел Александров в WEB TV:





източник: www.fermer.bg