Уникална еко-система за трактори измислиха канадски фермери

Уникална еко-система за трактори измислиха канадски фермери

Уникална екологична система за използване на отделените газови емисии при работата на тракторите измислиха канадски фермери и учени, основали през 2005г. компанията "NCQ" / Nitro/carbon Quest Inc./

Новата система отработва 100% от изхвърлените тракторни газове и ги вкарва в почвата под формата на подхранващ въглероден двуокис.

Благодарение на патентованата система на  "NCQ", отработените газове от дизеловите двигатели на тракторите влизат в специална необемна система, която се поставя към двигателя на трактора и чрез тръби в почвата се изпраща отделеното количство въглероден двуокис, който спомага за развитието на растенията и намалява многократно / над 40%/ нужното количество торове.

Според създателите на системата, освен производствена ефективност, фермерите , които я приложат ще заявят своето отговорно отношение за опазването на околната среда. 

Цената на пълна комплектация за оборудване на трактор с мощност 200 к.с. е 15000$, но според създателите на високотехнологичната и еко-съобразена система, тази сума се оправдава още през първата година на използване, заради по-малката нужда от торовнасяне.