В Добричка област 559 комбайна излизат на полето

В Добричка област 559 комбайна излизат на полето

Проверката на наличната земеделска техника, която ще участва в жътвата на пшеница и ечемик в Добричка област, приключи. Машините са проверени от районната служба “Контролно-техническа инспекция”. Справката сочи, че в  областта има налични 648 зърнокомбайна. От тях в прибирането на реколтата ще се включат 559. Сламопресите, които ще излязат на полето, са 134, а техниката за извозване на зърното се състои от 801 машини. 

От Министерството на земеделието и храните информираха, че земеделските производители в страната разполагат с 1537 зърнокомбайн а на възраст до 10 години. Те са в добро техническо състояние и имат среднодневна производителност от 300 до 600-700 дка. Около 60% от регистрираните 2096 комбайни на възраст над 10 години ще се включат в прибирането на реколтата. При средна дневна производителност 80 дка те могат да прибират по 60 000 дка в страната . Според прогнозите на аграрното министерство жътвата на пшеница в страната ще приключи за около 15 дни. 

Земеделските производители разполагат и с оперативен резерв от около 2500 зърнокомбайн а , които не са включени в разчетите, но са в сравнително добро техническо състояние и при необходимост могат да се подготвят и да вземат участие в прибирането на реколтата. Очаква се около 200 комбайна от районите на Благоевград, Кюстендил, Перник и София-област да се включат в жътвата в Северна България.