В Русе се откри 12-тото издание на изложението за земеделска техника

В Русе се откри 12-тото издание на изложението за земеделска техника

Днес в 10,00 ч. се откри официално 12-тото издание на изложението за земеделска и автомобилна техника в Русе. Събитието се състоя малко след 10.00 ч. пред новооткрития Учебен корпус 2 на Русенския Университет "Ангел Кънчев".Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, трябваше да открие официално изложението, но отпътува в последния момент за София.  Някои от официалните гости тази година бяха Областните Управители на Русе и Разград, депутатката Меглена Плугчиева и др. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е изпратил поздравително писмо до организаторите на изложението.

 

Ректора на Русенския Университет - проф.Христо Белоев, заяви в интервю за Трактор.БГ, че тази година се навършват 65 г. от създаването на Университета и 25 години от въвеждането на обучението по дизайн в аграрно-индустриалния факултет. Фирмите, които участват в изложението тази година са над 100, категоричен бе проф.Белоев. Представени са марки като Lamborghini, Claas, John Deere и др. С едни от най-големите щандове на изложението са българските производители на земеделска техника  - Раломекс - Завет и Мадара - Шумен. Силно е и участието на фирми за автомобилна и пътна техника.

 

По повод стартиралото също днес изложение за селскостопанска техника Бата Агро в Стара Загора, организирано от Българската асоциация на търговците на агротехника ( БАТА ) и взетото от тяхна страна решение да не участват в изложението в Русе, проф. Белоев заяви пред Трактор.БГ : " Няма нищо лошо в това, членовете на БАТА да организират свое собствено изложение. Аз съм убеден, че след 2-3 години максимум, те отново ще вземат традиционното си участие в Изложението за земеделска техника, организирано от Русенския Университет "Ангел Кънчев".

 

Нашият Университет дава днес кадрите в агро-сектора. Специалистите и механиците, които работят във фирмите за агротехника, вкл. тези от БАТА са наши възпитаници или в момента учат задочно при нас. Освен това нашият Университет предоставя безплатно своята база за нуждите на тези фирми - за семинари, за срещи, за обучения и т.н.". Професор Христо Белоев добави още : "Ние с писмо поканихме за участие членовете на БАТА, като заради тяхното притеснение, че цените са високи на изложенията АГРА и Добрички панаир, ние ги поканихме да участват в изложението на Университета без такса! Предложихме да участват местните дилъри на фирмите, за да не се плащат допълнителни разходи за транспорт и настаняване.

 

Важно е обаче да се каже, че Изложението за земеделска техника в Русе е не просто изложение, а е връзката на науката с практиката. Основен акцент при нас е обменът на важна информация, провеждането на научни семинари и дискусии на аграрна тематика. Така или иначе нашите контакти с членовете на БАТА ги има и аз вярвам, че взаимодействието между нас няма да бъде нарушено. В изложението вземат участие представители на Контролно техническата инспекция, на МЗХ, на ДФЗ и др. държавни институции. В четвъртък пък очакваме голяма група земеделски производители от Румъния да посетят изложението по покана на техни колеги от Асоциацията на земеделските производители в България ( АЗПБ )", добави още проф. Белоев.