В тежката сеитба заради сушата, стават ясни сериозните доставчици на резервни части

В тежката сеитба заради сушата, стават ясни сериозните доставчици на резервни части

 

В тежката сеитба заради сушата, стават ясни сериозните доставчици на резервни части за земеделска техника, споделиха пред Трактор.БГ механизатори.

 

Ежедневно зърнопроизводителите чупят почвообработваща техника и сеялки, тъй като на повечето места в България не е валял сериозен дъжд от началото на месец Юни.

 

В такива моменти проличават кои са сериозните и професионално работещи фирми за селскостопанска техника, тъй като за да не спира работния процес, земеделците чакат и през нощта на полето сервизните екипи, които да отремонтират повредената техника или да доставят резервни части и консумативи.

 

Почвообработката след жътвата се очертава като една от най-трудните от десетки години насам, заради изключително сухата земя.

 

Затруднената подготовка на земеделските земи за есенната сеитба ще доведе до допълнителни производствени разходи, тъй като сухата пръст повишава сериозно разхода на гориво, води до чести аварии на полето и счупване на прикачния земеделски инвентар и не на последно място поставя под въпрос качеството на самата сеитба, от което зависи и реколтата през 2013-а година.

 

части за сеялка

 

Сервизите за ремонт на селскостопанска техника са препълнени с аварирали машини, заявиха пред Фермер.БГ фирми от бранша. Най-честите проблеми при тракторите са - разбити скоростни кутии, а при прикачния инвентар - счупване на почвообработващата техника заради прекалено сухата земя.

 

„Бием буци, трошим машини, условията са абсолютно неподходящи за сеитба, но започваме да сеем, защото агросроковете ни притискат. Още на старта сме с минимум 15-20% завишаване на разходната част спрямо приходната, защото приходите в тази „калпазанска” година няма да са добри”, категоричен е Димитър Мачуганов, председател на регионалната структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Ловешко.

 

В подбалканската част от областта ситуацията е по-тежка от тази в Дунавската равнина. „Почвите в Подбалкана са по-тежки – излужени сиви горски, по поречието на река Осъм имаме наносни почви, които вятърът буквално разнася навсякъде, защото сушата е драстична и е само пепел и пясък. Машините се задъхват, двигателите не издържат на пепелта, инвентарът буквално се стопява – слагаме лемежи и приставки за обработки, които обикновено изкарват по един сезон, а сега не стават за работа преди да е минала 1/3 от сезона. Условията е повече от екстремна”, обяснява Димитър Мачуганов.

 

„Някои вече са започнали сеитбата на рапица, други изчакват да падне дъжд преди да започнат да сеят. Ситуацията е различна, но като цяло започваме с по-скъпи обработки – минимум с 5 лева на декар повече. Инвентарът се чупи, което увеличава много и разходите ни за резервни части”, коментира Георги Милев, член на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ).