Vaderstad пусна нова сеялка RAPID за кампания 2015

Vaderstad пусна нова сеялка RAPID за кампания 2015

Vaderstad, един от световните лидери в производството на сеялки и почвообработваща техника, представи за 2015-а година пълна гама от нови машини. Сред тях е и новата сеялка RAPID, която е добре позната на фермерите в Европа със своята над 20 годишна история. Благодарение на множеството технологични иновации днес, тази сеялка олицетворява „Прераждането на една легенда“, което е и нейното мото.

 

Новата серия сеялки Rapid се отличават с по-красив дизайн, изчистени форми и оптимизирана до най-високо ниво производителност. Благодарение на здравите почвообработващи органи в предната част, както и уникалната система за контрол на работната дълбочина и натискът на изсяващия ботуш, тази сеялка осигурява прецизна сеитба дори при високи скорости. Малкото движещи се метални части и отличното уплътняване на рисковите места със здрави гумени тампони, гарантира изключително дълъг живот на машината.

 

 

Директна сеитба след жътва, сеитба след оран или сеитба при минимална подготовката на почвата – всички варианти за качествена сеитба са възможни със сеялките от серията RAPID. Благодарение на здравите предни работни органи и култивиращите почвата изсяващи дискове, тази сеялка позволява да се работи при всякакви условия и състояние на земята. Чрез високия натиск и добро проникване на изсяващия ботуш се осигурява качествена сеитба на всички видове зърнени култури, включително и бобови.

 

Дисковете при новата серия сеялки RAPID са с иновативна система за самогресиране и няма нужда от ръчно гресиране на обичайните точки. Така лагерите имат много по-дълъг живот, което води до рязко намаляване на оперативните разходи по поддръжката.


От 2015-а година всички сеялки RAPID имат хидравлично управляем дозиращ апарат, който се управлява удобно от трактора. Това дава възможност на оператора да използва иновативната E-Services система в допълнение с GPS навигация и автоматично софтуерно управление на нормата на изсяване, както и включване/изключване на изсяващите апарати в края на полето.

 

 

Всяко колело притиска почвата над два реда семена и един ред тор. Това притъпкване осигурява добър контакт между почвата и семената, и по този начин се гарантира нужната влагозапасеност за покълването на семената. Големият диаметър на колелото от 740mm, и новия дълбок профил на гумата от своя страна осигуряват по-качествена работа във влажни условия. Новите безкамерни гуми позволяват също налягането на въздуха да се намали до 1.5 бара. Такова ниско налягане заедно с новия дизайн на гумата увеличават контактната площ на почвата с 50% и намаляват утъпкването.

 

Сеялките от новата серия RAPID могат да бъдат оборудвани с хидравлична или механична подравняваща брана. Налягането, което упражняват палците върху предсеитбената подготовка на почвата може да се регулира от кабината на трактора. Това дава възможност на браната да работи с различен натиск в средата и в края на блока.

 

Новите сеялки Vaderstad RAPID могат да бъдат окомплектовани с подобрена система за торовнасяне. Прецизното позициониране на торта гарантира по-малка зависимост на реколтата от дъжд, а също по-високи добиви и максимално оползотворяване на хранителните вещества. Новията модел е оборудван и със система за изключване на половината сеялка ( лява или дясна част) и торовнасянето, което спестява значителни разходи за семена и торове при работа в необичайни земеделски парцели.

 

С въвеждането на Wi-Fi и IPAD Air програмата на Vaderstad, машините могат да се контролират с помощта на безжична комуникация. Лесна  употреба, ефективност на разходите и лесни актуализации са само някои от най-важните предимства в сравнение с конвенционалните системи. Новата серия сеялки RAPID могат да се управляват както през таблет, така и през iPhone, след инсталиране на нужното приложение. Всички тези иновационни технологии на комуникация са събрани заедно под името - Vaderstad E-Services. Чрез тази система изключително лесно може да се калибрира сеялката и да се зададе желаната норма на изсяване и торене.

 

Новата серия сеялки Vaderstad RAPID се предлагат ексклузивно от официалният вносител на марката – Тайтън Машинъри България АД. Премиерното им представяне пред българските фермери ще бъде на селскостопанското изложение БАТА Агро в Стара Загора, което ще се проведе от 4-7-и Март.