Vaderstad Tempo F6 и F8 се доказват като сеялки за прецизна сеитба при висока скорост

Vaderstad Tempo F6 и F8 се доказват като сеялки за прецизна сеитба при висока скорост

Vaderstad Tempo F6 и F8 определено са сеялки за прецизна сеитба при висока скорост.

 

Новите моделите от серията TEMPO F са 6 и 8 редови, като транспортната ширина и на двата модела е едва 3 метра, което позволява безпроблемно транспортиране по пътната мрежа.


Изсяващия апарат на новата Vaderstad Tempo е създаден специално за сеитба при висока скорост. Максималната скорост при която можете да сеете например качествено царевица е до 20 км.ч.


Система под налягане вкарва въздух в метричното колело за подреждане на семена, от където под налягането на въздуха семената влизат в изсяващия ботуш, следвани от притъпкващо колело.  Вътре в модула е разположен диска за семена, който  е сменяем и можем да сложим такъв, какъвто ни е нужен.

 

В горната част на диска има 3 незавсими колелца, наречени сингулатори, които премахват излишни семена и не позволяват 2 семена да попаднат в една дупка. Метална решетка пък предпазва отстранените семена от сингулатора да не попаднат долу в изсяващата тръба или да се дублира изсяващия ред. Под решетката пък е разположено колело, което блокира въздушния поток през отвора на диска и гарантира правилната посока на движение на семената. От Vaderstad са нарекли тази нова система Power Shot..в превод : Точен изстрел.

 

Веднага след като влязат в тръбичката, семената преминават през електронен сензор, който изчислява разстоянието между тях и подава информацията в модула в кабината на трактора. Мигновенно след това те се изстрелват в почвата благодарение на високото налягане, като по този начин прецизността на изсяването не се влияе от наклон на терена и вибрации. Затварянето на метричния диск за семена е много лесно и бързо.

Дълбочината на изсяване се настройва много лесно като има възможност да се зададе желаното налягане върху притъпкващите колелета,  като максималната тежест върху всяко колело е 325 кг. Това означава, че тази сеялка на практика може да извършва директна сеитба при всякакви климатични условия и състояние на почвата, а също така да работи и при висока скорост. Друга възможност за настройки е тази при загърлящите колелета. Можем да избираме и степента на притискане.

 

Бункера за семена е с обем 70 литра, което е достатъчно за засяване на около 25 декара за всеки ред. Отваря се лесно и е удобен за пълнене дори и при силен вятър, семената няма риск да се разпилеят. В задната част имаме бункер за микрогранули, който може да се използва за различни видове пестициди или подхранващи торове.

 

От  модула за управление на сеялката от кабината на трактора можем да регулираме разстоянието между семената...например 200 мм., като компютъра веднага изчислява броя семена, които ще са ви необходими за декар. Това улеснява работата, предвид и това, че големите производители на семена започват вече да продават разфасовките си на брой семена, а не според тежестта им.

 

От компютъра може да се зададе и желания брой семена, които да бъдат засети на декар...7500 например. Можем да настройваме калибрирането, да избираме вида семена, да посочваме броя редове, като по време на сеитба, през цялото време докато тракториста шофира, той получава информация за целия сеитбен процес и разходваните семена, както и за евентуални проблеми с машината.
От компютъра може също да се калибрират и всички настройки за подаване на торове, микрогранули или пестициди по време на сеитбата. Например задаваме 60 килогарама на хектар и системата автоматично управлява подаването в почвата.


Тази сеялка има електрическо задвижване за всеки сеитбен апарат, както и такова в модулите за внасяне на микрогранули. Всичко това изисква допълнителна мощност, която се осигурява с този иновационен модул. Той се задвижва чрез вала за отвеждане на мощност и кардана и съдържа в себе си допълнителен електро-генератор, който осигурява самостоятелно захранване на машината.

 

Тази машина има опция да бъде оборудвана със система за торовнасяне, като в случая бункера и е с обем 1200 литра за 6 редовата версия и 1700 литра за 8 редовата сеялка Vaderstad Tempo.


За да се напълни с тор, отваряме покривалото....и виждаме, че имаме достатъчно удобно място за напълване с големи или малки торби.
Торовете се внасят в почвата също чрез въздушно налягане, като и тук имаме възможност за избор на дълбочината на поставяне на торта. Обикновено поставяме торовете на 5 см. по-дълбоко и още 5 см. в страни от реда на семената.

 

Можем да обобщим, че новата сеялка Vaderstad Tempo е създадена за максимална прецизност и висока работна скорост на сеитбата. По-голямата част от клиентите закупили тази сеялка сеят със средна скорост от 17 км.ч., което осигурява една отлична производителност и спестяване на ценно време и ресурси. Всичко това води и до очакванията за по-добра реколта.