Valtra чества 30 години от обединяването между Volvo BM и Valmet

Valtra чества 30 години от обединяването между Volvo BM и Valmet

Тази есен Valtra (по-рано Valmet) отбелязва 30 години от придобиването на тракторното производство на Volvo BM. Пазарът на трактори  в Европа е прекалено наситен в края на 1970-те и Volvo BM прави стратегическо решение да се концентрира върху производството на строителна механизация.

През март 1978 г., Gyllenhammar, управляващ директор на AB Volvo, поканва управляващия директор на Valmet, Jaakko Ihamuotila, за водене на преговори. Писмото за намерения е публикувано на 14 ноември, 1978., а окончателното споразумение е подписано на 1 октомври 1979. Споразумението за сътрудничество е най-голямата промишлена сделка между Швеция и Финландия досега.

Сделката е благоприятна и за двете страни. Volvo BM напуска тракторния бизнес, но предоставя кабини и части за Valmet, позволяващи безпрепятствено структурни промени в производството.

Valmet навлиза в нови пазарни сегменти, най-важната от тях е в скандинавските страни, Холандия, Франция и някои отвъдморски пазари. Valmet вече има възможността да увеличи обема на производство на завода в Суолахти, Финландия, а и условията са благоприятни за развитието на финландския завод за двигатели в Линавуори (сега AGCO Sisu power).

Технически Volvo BM има повече опит с Powershift трансмисиите, докато Valmet е с опит в синхронизираните трансмисии и задвижване 4х4. И двете компании са предшественици в областта на технологиите за безопасност на  кабината, Volvo набляга на комфорта, Valmet на ергономията.

Новият, съвместно разработен трактор Volvo BM Valmet, получили най-доброто и от двете. Така например  кабините са разработени в тясно сътрудничество със завода за кабини Volvo BM Hallsberg, а новият двигател модел Valmet D от завода за двигатели Valmet в Линавуори. Дизайнът е на „Volvo продуктов дизайн” в Гьотеборг, водени от легендарния главен дизайнер Ян Вилсгаард, който е отговарял и за дизайна на автомобилите Volvo, от Volvo Amazon до 700 Series.

Тракторите са представени в пресата през май 1982 г. , а производстото започва в Суолахти, Финландия в края на 1982 г. Най-важните резултати от сътрудничеството е процесът, който съчета две индустриални култури, стойностите на Volvo, качество и безопасност, съчетани с иновативни и прецизни производствени методи на Valmet. Водещи принципи са скандинавските качество, надеждност, гъвкавост и зачитане на клиентите

Стартиралия наскоро модел Valtra Versu с новата полуавтоматична скоростна кутия, с уникална ергономия за водача, както и лесния за експлоатация трактор Valtra Direct с напълно автоматична  скоростна кутия, проектирана и произведена от Валтра, са поредните проявления на скандинавското наследство.

Чрез уникалната система за задоволяване на конкретните и специфични изисквания на клиентите, се гарантира високо ниво на производителност и надежност. Система и продукт, който се основава на историческото споразумение, подписано преди 30 години.

Valtra INC разработва, произвежда, продава и сервизира Valtra трактори. Valtra е най-големият производител на трактори в скандинавските страни и втората най-популярна марка в Латинска Америка. Общото производство във Финландия и Бразилия е в размер на 25 000 трактори през 2008 година. Valtra е регистрирана марка на AGCO.

Вносител за България на тракторите Valtra е фирма „Агритрак” АД, Стара Загора.