Valtra се превръща в приоритетна марка на корпорацията AGCO

Valtra  се превръща в приоритетна марка на корпорацията AGCO

По покана на Варекс ООД, официален дистрибутор на трактори Valtra за България, Трактор.БГ посети Финландия във връзка с отбелязването на 60 годишния юбилей на Valtra, която е част от корпорацията AGCO.

Над 450 гости бяха поканени на събитието. Сред тях присъстваха доставчици на трактори Valtra от цял свят, клиенти, много журналисти от водещи издания в областта на селскостопанската техника и разбира се представители на корпорацията AGCO.

Честването на годишнината започна със семинар, открит от изпълнителния директор на Valtra Inc – Яри Раутярви. Тематично семинарът бе ориентиран към бъдещето на селското стопанство в условията на динамичните промени на климата, структурата на населението и други фактори. Представители на Valtra презентираха технологичната концепция на компанията за следващите 60 години. Ориентирана към специфичните нужди в селското стопанство, Valtra предлага интегрирани решения, които се основават на иновативните идеи на техните клиенти.

По време на гала вечеря, Valtra визуализира бъдещето като представи концептуалния модел ANTS. Името съдържа буквите на всички актуални серии на Valtra, а именно сериите A, N, T и S. Едновременно с това думата означава „мравки” и при това никак не случайно – едно трудолюбиво и способно за размерите си насекомо.

Екипът на Трактор.БГ успя да посети фабриката на Valtra в град Суолaхти, Финландия. Всъщност Valtra е инвестирала много и продължава да инвестира във фабриката в Суолахти. Очаква се изпълнението на стратегически проекти и планове, което ще направи фабриката едно от най-модерните места за производство на трактори в света.

По време на обиколката във фабриката, Valtra официално представи своите нови модели от A и Т серията, съответно моделите А83 Hitech, A93 Hitech и T183 Direct, T203 Direct, T 183 Versu и T213 Versu. Наред с отличните технически характеристики, само тази година тракторите Valtra се предлагат и в юбилеен златист цвят.

По време на визитата на екипа ни, по повод юбилея на финландския производител на трактори, се роди и новината, че Valtra се превръща в четвърта приоритетна марка за концерна AGCO наред с марките Massey Ferguson, Fendt и Challenger.

Историята на тракторите Valtra започва с производството на трактори Valmet след Втората Световна война, когато недостига на селскостопански машини е бил наистина осезаем. Производството на първите 15 трактори Valmet е завършено през 1951 година.

Само 10 години по-късно Valmet открива своя фабрика в Бразилия и именно там произвежда първите пет трактора Valmet 360 D през декември на далечната 1960 година. Смело и рисковано решение за създаване на фабрика на другия край на света, но безспорно с годините решението се оказва успешно.

През 1978 Valmet купува шведската компания Volvo BM. През 1982 в съвместна работа на Volvo BM и Valmet е проектирана първата серия Volvo BM Valmet 05.

Заводът на двигатели AGCO SISU POWER в Линавуори е тясно свързан с историята на Valtra. Тракторите Valtra, произведени във фабриката в град Суолахти, Финаландия, винаги са били оборудвани с двигател AGCO SISU POWER или с неговите предшественици Sisu Diesel или Valmet diesel. Днес двигателите AGCO SISU POWER се произвеждат в различни фабрики по света, но винаги можем да ги открием под капака на Valtra.

Valtra вече е на 60 години, компания с опит, която познава корените си, но гледа с ентусиазъм в бъдещето. Малкият финландски производител се превърна в световно известна марка трактори.


Вижте още снимки


© Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!