Важни срокове по екосхемата за насърчаване на зеленото торене

Вижте какво и докога трябва да представите като документи

Важни срокове по екосхемата за насърчаване на зеленото торене

 

Кандидатите по екосхема за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зелено торене и органично наторяване (Еко-ЗВПП) трябва да са наясно с няколко важни срока, за които се изисква тяхното спазване.

 

За седем години: Над 15.5 млрд. лв. директни плащания са получили земеделските стопани

 

Всички важни срокове са описани в наръчника за кандидатстване през 2023 г., като от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) също припомнят за тях.

 

Ето ги и тях:

 

- В триседмичен срок (11 август 2023 г.) след края на срока за подаване на Заявления за подпомагане (21 юли 2023 г.) трябва да бъде представен план за управление на хранителните вещества по образец и копие от дипломата на агронома, който го е изготвил;

 

- Разходооправдателните документи за купени почвени подобрители трябва да са издадени от 1 юли на предходната година до 30 юни на годината на кандидатстване;

 

- От 1 до 31 декември на годината на подаване на заявлението, кандидатите за подпомагане представят декларация и опис по образец на разходооправдателните документи - фактури и/или фискални касови бележки - в съответните областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“.

 

По екосхемата се насърчават екологични практики, които се прилагат за:

 

1. Отглеждане на непроизводствени междинни култури или покривни култури с последващо зелено торене;

 

2. Използване на външни органични подобрители на почвата, съгласно план за управление на хранителните вещества, изготвен от лице, притежаващо квалификация в областта на селското стопанство.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

 

Добави коментар