Венцислав Върбанов: Кризата в земеделието става все по-тежка

Венцислав Върбанов: Кризата в земеделието става все по-тежка

Кризата в земеделието става все по-тежка. Част от причините за това са тежките климатични условия, но основният фактор е липсата на управленска визия на сектора. Това коментира депутатът  Венцислав Върбанов, зам.-председател на комисията по земеделие и гори в Народното събрание.

Според Върбанов исканията на млекопроизводителите за по-високи субсидии на млякото и субсидия за изхранване на животните са напълно аргументирани. "След тежката климатична 2007 година, сега ни връхлетя и тежка зима. Цените на млякото са изключително ниски и не могат да покрият разходите за храна на животните. Себестойността на литър мляко е много по-висока от сегашната цена на млякото", отбеляза Върбанов, предава агенция Фокус.

"Необходима е реакция от страна на правителството и много се надявам от страна на Министерството на земеделието и продоволствието да има адекватна реакция. Всички са наясно, в това число и земеделският министър, че млекопроизводителите трябва да бъдат подпомогнати, защото фуражът е изключително скъп и дори недостатъчен", каза още депутатът.

"В случая с млекопроизводителите говорим за оцеляването на малкото млекодайни животни, които са останали в страната, защото секторът е под всякаква критика. Затова и 20% от млякото не отговаря на поставените критерии", смята Върбанов.  Напълно спокойно от ДФ "Земеделие" могат да бъдат заделени средства за субсидия за млякото на регистрираните животновъди, защото там има резерви, коментира депутатът от БНС.

Виновни за намалената млечна квота на България в известен смисъл са хората, които са преговаряли със съюза, в случая земеделското министерство начело с бившия министър Мехмед Дикме.

"Но да търсим сега причините за намалената млечна квота, нищо няма да се промени", посочи Върбанов. "Хубавото е, че след 2013 г. се очаква квотите в съюза да отпаднат, но дотогава в България може и да нямаме млечно животновъдство", допълни Върбанов.

Според депутата в България почти няма свиневъдство, защото 80% от свинското месо в България вече е внос. Това го показвала и официалната статистика. По същия начин ще се случи и с млякото и млечните продукти, защото няма политическа визия за сектора, коментира Върбанов. Той се ангажира да помогне на млекопроизводители, ако потърсят неговата помощ. С проблемите на сектора той се е запознал по време на приемното си време в работата си като депутат от земеделската комисия в Народното събрание. Според него доказателство за кризата в млечния сектор са все по-честите обяви за продажби на цели млечни ферми.

Според Върбанов в интерес на правителството ще бъде да даде на зърнопроизводителите обещаните 147 млн. лв. от излишъка за 2008 г. предвид изборната 2009 г.