Верижен трактор Case и сеялка Vaderstad сяха пшеница 24 часа

Верижен трактор Case и сеялка Vaderstad сяха пшеница 24 часа

24-часова сеитба на пшеница се проведе в землището на село Остров, Врачанска област. Организатор на тази първа по рода си демонстрация е добре познатата фирма „Римекс 1 Холдинг”, чиято идея за това събитие беше подкрепена от партньорите й от „Case” и „Vaderstad”. Сеитбата стартира на 8 октомври (четвъртък) точно в 16:41 часа и приключи 24 час по-късно.

Целта на демонстрацията бе да се покаже капацитетът и възможностите на верижния трактор Case Quadtrac оборудван с 8-метровата сеялка Rapid RDA 800 Jumbo един от гигантите на „Vaderstad”с бункер от 6200 литра.

„Идеята за рекорда се роди по време на Добричкия панаир, докато разговарях с партньорите ни от Case и Vaderstad. Машините така или иначе вече ги имаше в България, операторите на нашите клиенти са обучени да работят с тях, така че решихме да организираме този 24-часов маратон, обясни пред Трактор.БГ Румен Лазаров, изпълнителен директор на Римекс. Верижният трактор Quadtrac и сеялката Jumbo са едни от най-скъпите машини, които Римекс предлага, но с тях се обработват възможно най-големи площи с най-малък разход на гориво и накрая се получават максимално високи добиви. Така при избора на най-скъпите машини крупните фермери правят най-нисък инвестиционен разход, посочи още Лазаров.

Демонстраторите се заеха с предизвикателството да засеят максимална площ за 24 часа, като целта не беше само да се извърши сеитбата, но и да се проследи цялостния процес от покълването на пшеницата  до прибирането й следващата година.

Сеялката Rapid RDA 800 Jumbo беше доставена в България само ден преди самото събитие, което наложи тя да бъде спирана и донастройвана по време на самата сеитба. За това се погрижиха Магнус Самуелсон – експортен мениджър на „Vaderstad” и колегите му, специални гости на събитието. На събитието присъства и Джордж Стансън – бизнес мениджър за Балканския полуостров в „Case”. Tой сподели, че е много доволен от партньорството с Римекс.

Блестящо се представи и единственият верижен трактор, задвижван от четири независими звена Case Quadtrac с мощност от 597 к.с. По време на демонстрацията презареждането с гориво на 1100-литровия резервоар на трактора ставаше директно на полето, като бункера на сеялката се зареждаше с помощта на зърнокомбайн Case 9010  чиито капацитет на разтоварващият шнек е 110 литра в секунда. По този начин зареждането на бункера от 6 200 литра ставаше  само за 1 минута. Такава демонстрация  на зареждане на сеялка със зърнокомбайн беше демонстрирана за пръв път.
 
Трима водачи се редуваха при управлението на трактора, но тяхната работа беше улеснена благодарение на монтираната на трактора GPS навигация - EZ-Guide 500 с автоматично управление от хидравликата Trimble Autopilot с точност 2 см. Автоматичното управление повишава производителността на машината и позволява точна сеитба с по-висока работна скорост дори и през нощта.

На 09 октомври (петък) отличните резултати вече бяха факт – средната  производителност на сеялката за час бе 124 декара. А при максимална скорост от 22 км. – 176  декара на час. Времето през което сеялката работи без прекъсване се равнява на 22 астрономически часа, за които бяха засети 2728 декара с пшеница.

Магнус Самуелсон от „Vaderstad” изрази  учудване от отличната подготовка на почвата преди сеитбата и каза, че дори и в Швеция не може да се постигне такова качество.

Любопитни да усетят атмосферата на шоуто бяха фермери от цялата страна, много от ентусиастите останаха на полето цяла нощ и посрещнаха изгрева на слънцето, заедно с работещите машини, за да се уверят в перфектната работа на машините.