Видеоревю: Шахматна сеитба със сеялка Lemken Azurit 9

Видеоревю: Шахматна сеитба със сеялка Lemken Azurit 9

Високопрецизната сеялка за пролетни култури Lemken Azurit 9 с шахматно изсяване вече направи дебюта си в българските полета. Сеялката е първата по рода си, която представя новата концепция DeltaRow, при която семената се засяват под формата на триъгълник, в шахматна сеитба. 

 

Шахматна сеитба за повече добив при пролетниците

 

Пред Трактор.БГ Николай Колев, регионален мениджър Продажби на Lemken България ЕООД направи кратко ревю, с което представи 6-редовия модел Azurit 9. 

 

Защo шахматна сеитба с концепцията DeltaRow?

 

 

Шахматното изсяване предоставя на растенията 70% повече площ. Повече площ означава повече светлина, влага и хранителни вещества - все фактори, които благоприятстват вегетативния растеж на всяка една култура. 

 

Торовнасящи дискове

 

Сеялката може да бъде окомплектована с торовнасяне, според нуждите на стопанството. Представената сеялка е оборудвана с торовнасящи дискове с размер 400 мм в диаметър, които работят точно по средата на двете семена при шахматното изсяване. Препоръчва се тора да се внесе 5 см по-дълбоко от семето. А дълбочината на торовнасянето (от 0 до 15 см) се регулира лесно чрез винтове, разположени в лявата и в дясната секция. Натискът на торовнасящите дискове е 200 кг и се определя чрез хидравликата на сеялката. 

 

Трапецовиден валяк

 

Теглото на сеялката е дистрибутирано върху трапецовидния валяк и той “носи” цялата машина. Ролята му за работата на сеялката е фундаментална, тъй като подготвя почвата, подготвя оптимално семенното легло и играе основна роля за високата работна скорост на агрегата - до 20 км/час. Препоръчителната скорост при сеитба в нашите почвени условия е между 10 и 15 км/час.

 

Двойноизсяващи дискове

 

 

Двойноизсяващият диск е ключов елемент за шахматната сеитба. Хидравличният натиск на дисковете се определя през терминала на сеялката и е от 50 кг до 250 кг с 10 степени. Размерът на дисковете е 400 мм и като опция те разполагат с външен чистач, чиято роля е почистване на почвата при влажни условия. Всяко семе пада със скорост от 60 км в семенното легло. Основна роля за хващането и правилното полагане на семето играе прихващащото колело. То е от специална гума, пригодена да работи оптимално, дори при много влажни условия. Колелото играе ролята да прихване всяко семенце на културата и да го постави в неговото семенно легло.

 

Бункер за семена

 

Бункерът за семена на сеялката Lemken Azurit e с вместимост 600 литра. Този обем е достатъчен, за да се засее площ от 200 дка с едно зареждане. Това означава, че на една смяна на оператора, с две зареждания на ден, могат да се засеят 400 дка площ. На дъното на бункера са разположени захранващите шнекове на семенните кутии. Всяка една кутия има вместимост от 45 л и разполага със собствен захранващ шнек, като захранването става чрез системата „On-demand” или простичко казано по изискване.

 

Съвместимост с всички хедери

 

Важна характеристика е, че шахматната сеитба DeltаRow на сеялката Lemken Azurit 9 e съвместима с всеки конвенционален хедер и при жътва няма нужда от допълнителни адаптери и приспособления.

 

 

За контакти: 
АГРОИН ООД
Румен Георгиев - Управител: 0886644446
Стефан Атанасов - Управител: 0889677776
Мирослав Банков - Търговски отдел: 0884404453
Цветомир Георгиев - Търговски отдел: 0885112229

 

АНИМЕКС ЕООД
Иван Костов -Търговски отдел: 0894300472
Георги Георгиев - Търговски отдел: 0899946228
Генади Кирилов -Търговски отдел: 0893523535
Илиян Борисов -Търговски отдел: 0884100939

 

АГРОНИКА ЕООД
Георги Донев - Управител: 0889437687

 

УНИВЕРСАЛ-НВГ ООД
Венцислав Георгиев - Управител: 0889231012