Винфред Вигман: Дюзизите за пръскачки Lechler затвърждават позиции на българския пазар

Винфред Вигман: Дюзизите за пръскачки Lechler затвърждават позиции на българския пазар

За предлагането и познаването на немските дюзи за пръскачки Lechler в България, Трактор.БГ разговаря с Винфред Вигман (Winfried Wiegmann), експорт мениджър на Lechler за Източна Европа.

Г-н Вигман, как оценявате търсенето и познаването на дюзите Lechler от българските фермери 6 месеца след като започнахте да работите с Универсал НВГ?

Презентацията, която направихме пред българските фермери преди два месеца беше наистина успешна, особено за Северна България. Много хора днес се върнаха и казаха, направих каквото каза, ти беше прав, доволен съм, харесвам машината, която купих и това е много удовлетворяващо за мен. Когато човек купи нещо, то трябва да му носи ползи, в противен случай би било бизнес от типа "продай и изчезни", а ние не одобряваме това.

Какви видове и размери дюзи произвежда и предлага Lechler за българския пазар?

Lechler е специалист в съветването относно дюзите. Ние предлагаме различни типове дюзи с първокласно качество. Пълната гама се предлага по целия свят. Например за големите фермери с нови пръскачки, които желаят да пръскат през целия ден, са подходящи инжекторните дюзи Profi-Line ID. За работа в средните стопанства с по-стари модели пръскачки и за фермери, на които се налага да пръскат през критичната част на деня, са подходящи инжекторните дюзи Kompakt-Line IDK. Обикновените дюзи Standard-Line LU са подходящи за фермери с по-малки стопанства, по-стари модели пръскачки, които могат да пръскат през иделанта част на деня. Дюзите IDTK-Twin са подходящи за „специални обработки” – например за пръскане след изкласяване, пръскане на картофи, лук, царевица, слънчоглед.

Тук, в България, има три типа ферми - големи, средни и малки. Това е първият въпрос, който задаваме на фермерите и отговорът му определя до 50% типа дюзи, който да се използва. Следващият въпрос е с какво ще се пръска - повече хербициди, повече фунгициди и т.н. В следващите няколко години ще се появи и въпросът с увеличаване на рестрикциите и противоречията във връзка с изискванията на Европейския съюз, знам го със сигурност.

Един пример, мисля, че през 2012 ще започне програмата на ЕС за кръстосано съответствие. Тогава ще трябва да намалите мъглата от пестициди. Ако създавате мъгла при пръскане с препарати за растителна защита ще загубите 8% от субсидиите си, а това са много пари. Ние сме добре подготвени за това, предлагаме модерна технология на дюзите, фермерите имат избор, могат да използват модерни технологии, с които както да запазят околната среда, така и да запазят ефективността на пръскането.

Колко време е необходимо за фермерите да се запознаят с продуктите, които предлагате и да им се доверят?

Това е труден въпрос. Обикновено за 10-15 минути можем да обясним основните неща на клиента, след което той трябва да се провери всичко на практика. Както вече показах през април, много грешки са се случвали и в Германия, когато се използва неправилния тип дюзи, или неправилното налягане, ако не се полагат необходимите грижи за дюзите, които са много чувствителни компоненти.

Абсолютно необходимо е да се работи хигиенично, да не се засмуква вода от реката или нещо такова. След работа дюзите трябва да се почистват, а пръскачките Amazone имат резервоари с чиста вода. Така проблемите с дюзите изчезват.

Какво ще кажете за официалния си дилър за България Универсал, те достатъчно добре подготвени ли са, за да научат клиентите си как да използват дюзите Lechler?

Техниците на Универсал вече са добре подготвени, от една страна от нашето обучение, и от друга страна имат зад гърба си цял сезон на използване на пръскачки. Отзивите са положителни. За мен също беше много впечатляващо, че днес вече 4-ма или 5-ма доволни клиенти, които дойдоха и казаха: Ти беше прав, дюзите са много по-добри.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Tрактор
.БГ е задължително!