Високопроизводителният връзвател QUADRANT 5300 предлага изцяло нови възможности

Високопроизводителният връзвател QUADRANT 5300 предлага изцяло нови възможности
През лятото на миналата година CLAAS представи с пускането на пазара на QUADRANT 5200 и 4200 своя свръхпроизводителен връзвател с автоматично регулиране на налягането при балиране и активно въздухоотвеждане за бали с размери 70 см x 120 см. Сега CLAAS въвежда тези иновации и при широкоразпространения в Европа размер на балите 90 см x 120 см и с новия QUADRANT 5300 заменя досегашния модел QUADRANT 3300.
 
 
Увеличена производителност
При разработването на новите преси за квадратни бали, както и при QUADRANT 5300, фокусът бе насочен към по-голяма плътност на балите и стабилната им форма при същевременно по-висока производителност. И така при новия модел 5300 въртящият момент при поемащия агрегат и роторната камера, както и дължината на камерата на матрицата на пресата, са увеличени с 12%.
 
 
CLAAS високопроизводителен връзвател
Простият връзвател на CLAAS е ценен в практиката заради своята сигурност при връзване без дразнещи остатъци сезал. Съобразно по-високата производителност CLAAS уголеми изцяло своя прост връзвател и дефинира наново всяка отделна стъпка от процеса на връзване. Конструкцията на куката на връзвателя и платката за притискане на мрежата бяха променени така, че да се работи с по-дълги парчета сезал. Затова вече не е възможно разплитане на възела при по-високо налягане на пресоване.
 
 
Новият високопроизводителен връзвател освен това работи с ново активно управление на притискането на сезала. То държи сезала по време на отвеждането на балите под максимално налягане на притискане и го намалява по време на процеса на връзване. Така сезалът се напряга по-малко и по този начин новите преси постигат оптимални резултати на връзване, дори когато се използва сезал с по-ниско качество.
 
 
Особеното при връзвателния апарат на QUADRANT 5300 е ексцентричното водене на иглата. Този патент на CLAAS осигурява променлива скорост на иглата - така има на разположение по-дълго време за процеса на връзване. При движение нагоре иглата бързо се ускорява, после остава по-дълго на връзвателя, за да се издърпа след това бързо отново надолу. Това гарантира оптимални резултати на връзване.  
 
 
Активно почистване на връзвателя
За едно ефективно почистване на връзвателите високопроизводителният турбовентилатор е снабден с активно въздухоотвеждане. Концентрираният въздухопоток се отвежда през осцилиращото махало със скорост 140 км/ч целенасочено не само фронтално, а и странично към връзвателите. Така те остават постоянно чисти от остатъчен материал и могат да работят безупречно.
 
 
Автоматично регулиране на налягането при пресоване
С патентованото от CLAAS автоматично регулиране на налягането при пресоване APC (AUTOMATIC PRESSURE CONTROL) пресата QUADRANT 5300 винаги може да се движи с максимално избраната мощност. За тази цел преди пресоване водачът трябва да зададе на ISOBUS терминала желаната плътност на пресоване и качество на сезала. В зависимост от тези две стойности, които се измерват посредством четири сензора на връзвателя и главната рамка, пресата сама автоматично регулира налягането на пресоване. Благодарение на APC вече и неопитните водачи могат да използват винаги пълния капацитет на машината и сезала, и независимо от състава на пресования материал да произвеждат бали с равномерно тегло. 
 
 
Серийно APC сензори има на три връзвателя. Има опция APC да се снабди със система за контрол на връзвателите KCS (KNOTTER CONTROL SYSTEM), при която има шест сензора. Чрез новата KCS (KNOTTER CONTROL SYSTEM) водачът винаги вижда на терминала в тракторната кабина показанията за качеството на връзване на всеки отделен връзвател. Обслужващата повърхност на терминала при новите преси може да се индивидуализира според нуждите на водача. Освен терминала за обслужване OPERATOR, CLAAS предлага ISOBUS възможностите за обслужване COMMUNICATOR II, S10, както и приложението за таблет „EASY on board App“.
 
Хидравлично вдяване
С QUADRANT 5200 миналата година CLAAS представи за пръв път на пазара на преси хидравличното вдяване. То е факт и при новия QUADRANT 5300. Благодарение на хидравличното задвижване на Pickup, POWER FEEDING SYSTEM (PFS) и задната ролка на притискача, може да се регулира скоростта на вдяване и при запушване, например при балиране на силаж, да се реверсира удобно от кабината на трактора. По този начин водачът, независимо от условията на балиране, може да кара винаги спокойно на максимална мощност. Също така при деликатни култури като люцерна намаляването на оборотите на вдяване ограничава загубите на листа.
 
 
FINE CUT система на рязане сега в два варианта
QUADRANT 5300 ще се предлага без ножове като вариант ROTO FEED, с 25 ножа като вариант ROTO CUT и с 51 ножа със системата за рязане FINE CUT. 
 
 
CLAAS представи системата за рязана FINE CUT преди 15 години с излизането на пазара на QUADRANT 2200. От тогава насам всяка втора преса за квадратни бали от CLAAS излиза от производство с тази система. Успешната концепция сега се разширява с втори вариант. Освен доказаното разпределение в превключването на групите ножове (12-13-26-51), сега CLAAS предлага разпределение 13-25-26-51 ножа. То е насочено към клиенти, които предпочитат да използват 25 или 26 ножа и така винаги имат два комплекта ножове под ръка.
 
Новият QUADRANT 5300, както и всички останали продукти на CLAAS, може да закупите от официалния вносител на марката за България фирма Рапид КБ ООД, www.claas.bg, тел. 02/400-80-10. 

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!