Високоскоростна сеитба с висока точност от Kverneland

Високоскоростна сеитба с висока точност от Kverneland

Да, точно така, от тази година една от добре познатите на всеки български фермер сеялка е вече налична и във високоскоростна версия под името Optima SX. Като компания  с традиции и опит и като производител на първата прикачна сеялка в света, от Kverneland отделят 5 години за тестове и изпитвания на новия модел SX преди да го представят на фермерите. Запознайте се с него и неговите възможности. 

 

Пролетната сеитба е една от обработките, които изискват изключително висока точност и прецизност, но възможно ли е да постигнем тази точност и прецизност с висока скорост? Вече ДА – отговарят от Kverneland и НИК! През юбилейната за Kverneland 2019 г., в която се навършват 140 години от създаването на марката, от компанията пускат на пазара ексклузивно модел високоскоростни сеялки. 

 

Защо да изберете високоскоростна сеялка Optima SX?

 

Не само защото Kverneland са лидери в производството на интелигентни и умни инвентари, а и защото Optima е доказала се през годините сеялка в България. Сеещият апарат на високоскоростната сеялка Optima SX осигурява максимална продуктивност и ефективност. Той е разработен след дълги проучвания и анализи и е базиран на най-добрия до момента сеещ апарат на Kverneland HD-II. С точна сингулация на семената, прецизно полагане на семената и скорост на работа до 18 км/ч, изсяващият апарат Optima SX е до 50% по-ефективен от стандартния HD-II. Изсяващият апарат може да бъде комбиниран с рама Optima TFprofi или с телескопичната Optima V. 

 

Семената достигат перфектната позиция в почвата. Всеки изсяващ ред се задвижва електрически чрез ISOBUS връзка. Не е необходим допълнителен генератор или друг източник на енергия. Пълното задвижване и контрол се осъществяват чрез ISOBUS.

 

Какви са предимства на изсяващия апарат Optima SX?

 

Изсяващият апарат Kverneland Optima SX осигурява оптимален контрол на дълбочината на полагане на семената, благодарение на тежестта си, като разполага и с допълнителна възможност за добавяне на натиск с още до 100 кг на всяка секция чрез система с пружина. Опорните колела осигуряват ефективно следване на контурите на терена, което в комбинация с тръбичката за семеполагане, която е точно 2 см след основния сеитбен диск, предоставя високо качество на сеитбата. 

 

 

Прецизното полагане на семената  се осъществява от малък колтър, който формира чисто легло. Доброто полагане и покриване на семената се осъществява чрез междинното притъпкващо колело и мултифункционални V-образни затварящи колела.   

 

При този изсяващ апарат под налягане, интегриран в сеялката на Kverneland, семената се изстрелват от въздух със скорост 70 км/ч към браздата. Междинното притъпкващо колело хваща и защитава семената. Негативните влияния, като вибрациите между точката на освобождаване на семето и контакта с почвата са елинимирани, благодарение на високата скорост на въздуха. 

 

В тази сеялка е внедрена патентована технология на задвижване на изсяващия апарат „seeding heart" на Kverneland с минимум триене. Характерно за нея е, че работи без триене, което автоматично означава и без износване, има нисък въртящ момент, което води до ниска консумация на енергия. Именно поради това, Optima SX работи без генeратор.   

 

Как се контролира сеитбата при новата високоскоростна сеялка на Kverneland?

 

Технологията e-drive II дава пълен контрол и мониторинг на машината от трактора в съответствие с ISOBUS стандарта. С e-drive II, всеки изсяващ апарат се задвижва индивидуално с помощта на електромотор, което прави изсяващите апарати независими един от друг и дава възможност те да бъдат спирани индивидуално. Освен това разстоянието между редовете може да бъде променяно дори по време на сеитба.

 

В съчетание с „тесните” междуредия от 37,5 см e-drive II дава допълнително предимство, като позволява индивидуално превключване на междуредията. Също така релсите могат да бъдат настроени спрямо колеята на пръскачката.

 

Как се случва задвижването с e-drive и какви са неговите предимства?

 

Мотор, изискващ минимална поддръжка, е свързан директно със изсяващия механизъм посредством назъбен ремък, капсулиран в прахоустойчив корпус. Това позволява компактен дизайн и гладко движение с ниска консумация на енергия. Данните от сеялката са достъпни посредством ISOBUS терминал като IsoMatch Tellus PRO,  Tellus GO или навигационен приемник Trimble с ISOBUS съвместимост. Технологията e-drive II предлага пълен електронен мониторинг на всички функции на сеялката, включително наблюдение на самата сеитба, посредством оптичен сензор. 

 

Торовнасяне по време на сеитба с 18 км/ч

 

Наличните в България  8-редови сеялки от модела Optima SX са оборудвани с бункери с вместимост 2000 литра и колтери за торовнасяне. Торовнасянето се извършва посредством специално предназначени колтъри, които се движат непосредствено до реда. Това дава на машините изключително добра производителност и при второстепенната обработка, а също и възможност за ефективна комбинирана обработка с висока скорост. 

 

Какви са изискванията за мощността на трактора?

 

Намалени изисквания по отношение на мощността на трактора и увеличен капацитет на бункера за тор за максимална производителност. Optima SX идва в България в прикачен вариант на високоскоростната сеялка с 8 реда, като към него се предлага богата гама от изсяващи секции за конвенционална сеитба или с торовнасяне. 

Рамата на сеялката се характеризира с това, че хидравлично се сгъва до 2,98 метра транспортна ширина, което позволява лесно придвижване по пътищата дори с 8-редовата сеялка с работна ширина от 5,6 метра. 

 

Последно поколение технологии за прецизна сеитба 

 

Сеялката Kverneland Optima SX предлага възможност за използване на иновативната функция GEOCONTROL. С нея индивидуалните изсяващи секции могат да бъдат автоматично изключвани, използвайки GPS сигнал, като това предпазва от презастъпване при обкрайчването на блока или при сеитба в блокове с неправилна форма.

 

 

Уникалната за Kverneland GEOSEED технология позволява синхронизация в работната ширина на машините, като подобрява разпределението на семената и позволява образуването на паралелна или диамантна схема на сеитба на редовите култури. Така се подобрява усвояването на хранителни елементи от почвата и водата, както и се осигурява еднакъв достъп до слънчева светлина на всяко едно растение. Това води и до намаляване на водната и ветровата ерозия на почвата. 

 

Технологията GEOSEED позволява синхронизация на сеитбата в цялото поле – от едно минаване на сеялката към друго, което създава необходимите условия за култивиране между редовете във всяка една посока. Това е единствената система в света, която прави възможно механичното унищожаване на посевите между редовете. 

 

Ефективна сеитба означава хващането на точния момент, когато почвата е готова да даде на вашия посев добър старт. Kverneland предлага перфектно оборудване в лицето на Optima TFprofi SX за високоскоростна сеитба с оптимално разпределение на семената, както при слънчоглед, така и при царевица, за да си гарантира всеки фермер бързо засяване в точния момент.