Вижте как лесно може да внедрите собствена метеорологична станция

Метеостанцията предизвика интерес с това, че е подходяща както за овощни градини и лозя, така и за зърнопроизводството

Вижте как лесно може да внедрите собствена метеорологична станция
Meteobot® бе представен за първи път на най-големия в света форум за земеделска техника – Агритехника 2017. Изложението се проведе от 12 до 18 ноември в Хановер, Германия. На него над 2800 фирми показаха водещи технологии пред 450 000 посетители от цял свят.
 
Към автоматичната метеостанция, създадена и произвеждана в България, интерес проявиха фирми от агробизнеса и търговци на земеделска техника от Австралия, Аржентина, Бразилия, България, Гватемала, Германия, Гърция, Египет, Иран, Италия, Казахстан, Канада, Мексико, Полша, Румъния, Русия, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Швеция и Южна Африка.
 
Предимствата
Метеостанцията предизвика интерес с това, че е подходяща както за овощни градини и лозя, така и за зърнопроизводството. Нейното основно предимство е, че тя може да се постави не само в стопанството, но и, в “Mini” версията си, на полето.
 
В редица земеделски райони по света като Южна Америка, Източна Европа и Африка липсва надеждна и достъпна метеорологична информация. Ето защо фермери и дистрибуторски фирми от тези страни бяха най-честите посетители на щанда на Meteobot®.
 
Достъпност
От друга страна интересът на фирми от Западна Европа и САЩ бе продиктуван от факта, че дори при наличие на развита национална мрежа от метеорадари и станции, най-важният фактор – дъждът – не може да се измери точно, без да се постави устройство на полето.
 
Това, което направи станцията още по-атрактивна, беше нейната цена. Незавимо, че при производството й се използват компоненти, произведени в Европа и САЩ, крайната й цена е близо три пъти по-ниска от нейни аналози.
 
„Често ни се случваше посетителите да ни помолят да повторим цената, за да са сигурни, че са чули правилно. Някои от тях после коментираха, че вероятно е толкова ниска, защото частите идват от Китай. Когато им обясним обаче, че сензорът за вятър е от Германия, за почвена влага – от САЩ, за дъжд – от Дания, слънчевият панел е от Германия, а електроният модул се произвежда в България, по лицето им се изписва задоволство“, сподели Цветомир Несторов, управител на фирмата-производител – Проинтегра.
 
 
„Някои клиенти дори питаха защо пред щанда ни няма по-голяма опашка“, допълва търговският мениджър Радостин Кондов и продължава:
 
„Независимо, че това бе премиера за продукта ни, вече приехме първите поръчки от Южна Америка, Южна Африка и Източна Европа и производственият ни график е почти пълен“, каза той.
 
Посетителите от северните страни пък се интересуваха дали трябва да прибират станцията от полето през зимата. 
 
„Meteobot® използва необслужваема оловна батерия, което му позволява да работи при температури от -28 до +50°C, за разлика от устройствата с литиеви батерии, които работят от 0 до 40°C. Земеделците се оплакваха, че обикновените дъждомери замръзват и се спукват през зимата. Това няма как да се случи с Meteobot®, тъй като дъждът изтича от него веднага, след като бъде измерен“, споделя главният инженер Александър Димитров.
 
Покритие на станцията 
 
„В зависимост от релефа, „Pro” версията дава представителни данни за температура и вятър в радиус около 10 километра, а „Mini” мери надеждно дъжда в обсег 2-3 километра“, каза още Димитров.
 
 
В палата 15 на изложението, където беше щандът на Meteobot®, основен акцент бе прецизното земеделие. 
 
„Всеки иска да има актуална информация от метеостанцията джоба си, затова и разработихме мобилното приложение Meteobot®. Много посетители ни задаваха въпроси дали данните от него могат да се експортират в Ексел и след това да се импортират в земеделски софтуер. Естествено, това е възможно, но по-лесният и елегантен начин е това да става автоматично чрез разработената от нас програмна интеграция“, обобщава Георги Георгиев, главен програмист във фирмата.
 
Официалното представяне на продукта у нас бе в рамките на Националния агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в Пловдив.
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!

Добави коментар