Войчеховски: ЕК ще проверява стриктно изпълнението на стратегическите планове

Войчеховски: ЕК ще проверява стриктно изпълнението на стратегическите планове

 

Европейската комисия (ЕК) ще проверява и следи стриктно изпълнението на всички стратегически планове за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2023 г. Това каза европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски по време на юбилейния форум по случай 10 години от основаването на Европейската мрежа на земеделските журналисти (ENAJ), от която Агри.БГ също е част.

 

“С реформираната ОСП през следващите години се стремим да помогнем на земеделието и на горското стопанство да се развиват по трите стълба на устойчивостта – социален, екологичен и икономически. Стремим се да насърчим устойчив и конкурентоспособен земеделски сектор, който може да подкрепи препитанието на нашите фермери, особено тези, които управляват малки и средни семейни ферми. Но и да гарантираме, че нашите производители могат да продължат да осигуряват безопасна, здравословна и устойчива храна за обществото”, каза Войчеховски.

 

По думите му преходът към устойчиви хранителни системи няма как да бъде възможен без преход в земеделските практики. Той призна, че предизвикателствата пред фермерите са големи, но и новите възможности, които се откриват пред тях също няма да са за изпускане.

 

“Продължаваме да наблюдаваме бързо нарастване на потребителското търсене на храни, произведени с високи стандарти за околната среда и хуманното отношение към животните. Например, през последните 10 години продажбите на дребно на биопродукти са се увеличили с над 128% от 18 милиарда евро през 2009 г. до 41 милиарда евро през 2019 г.
 

Очакваме това търсене на устойчиви продукти да нараства още повече. Всъщност то е свързано пряко със стратегическите планове на страните членки. Благодарение на амбициозните планове можем да очакваме доходите и добавената стойност за фермерите да растат след 2023 г. Трябва да отбележа обаче и че успешното изпълнение на тези планове изисква земеделските производители да бъдат напълно информирани какво се изисква от тях. Това е от особено значение!”, заключи Януш Войчеховски.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар