Връчиха наградите за иновации на АГРА 2009

Връчиха наградите за иновации на АГРА 2009

За първи път, в рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА 2009 се проведе конкурс за иновации в областта на селското стопанство. В състезанието участваха общо 89 експоната, от които 24 са новости от световен мащаб, 10 - от европейски, а 55 се представят за първи път на българския пазар, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. Общо седем награди за иновации се присъдиха на изложители от АГРА 2009, като пет от тях спечелиха участници от България.

Наградата в раздел "Машини, инвентар и технологии за рестениевъдството" бе отредена на трактор Fendt 936 Vario Profi, произведен от германска фирма и представен от българската "Златекс" като световна новост. В раздела "Машини, инсталации и технологии за животновъдството" бе отличен роботът за доене на крави, осигуряващ пълна автоматизация, на холандската компания "Insentec BV" с изложител "Алфа микс"-България.

В категорията "Сортови семена и посадъчен материал" фаворит стана сортът череши "Косара", получен по метода на биотехнологиите и гарантиращ узряване на плодовете 15 дни преди обичайното. Той е новост от световен мащаб, разработен от Института по овощарство в Пловдив.

Продуктът за растителна защита "Триомакс 45 ВП" съчетава компоненти, които предпазват и лекуват от болести зеленчуци, лозя, тютюн и други растения. Произведен е от "Агрия" Пловдив и спечели приза в раздел "Торове и препарати за селското стопанство".

Сортът краставици "Киара F1" е отличникът в категория "Научна дейност и разработки", защото дава високи добиви от раннозреещи качествени зеленчуци през цялата година във всякакъв вид оранжерии. Селекцията е направена в Института по зеленчукови култури "Марица" Пловдив. В същата категория приз взе и технологичният комплекс от машини за минимална обработка на почвата на наклонени терени, съвместна разработка на Русенския университет "Ангел Кънчев" и Института по почвознание "Пушкаров".

На церемонията бяха обявени и резултатите от конкурса "Фермер на Тракия". Той се организира за шести пореден път от вестник "Марица", Международен панаир Пловдив и Областна дирекция "Земеделие".

В конкурса участваха земеделски производители от Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска и Хасковска област, които бяха номинирани в два раздела - "Растениевъдство" и "Животновъдство". Победителят и носител на голямата награда "Фермер на Тракия" в раздел "Растениевъдство" е Силвия Руссо от Пазарджик. Г-жа Руссо обработва 10 000 декара ниви. Министър Цветанов връчи голямата награда "Фермер на Тракия" в раздел „Животновъдство" на Никола Ангелов. Той и неговият брат са собственици на фирма "Елит 95", която притежава най-голямата кравеферма в страната. Тя се намира край село Поповица и в нея се отглеждат 3000 крави. Двамата братя имат и мандра за сирене и кашкавал, както и цех за кисело мляко. Обектите са изградени с помощта на проекти по програма САПАРД.

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов връчи специалната награда за български иновационен продукт в областта на селското стопанство по време на официалната церемония - "Вечер на изложителя - АГРА 2009" в гр. Пловдив. Призът бе присъден на фирма "Раломекс" за техния продукт - плуг навесен ПН-4-25. Според създателите, това е уникална машина, която позволява обработката да се ускори с 25%, а разходите на гориво да се намалят до 12%