Възможно е прехвърляне на средства към мярка 121, заяви зам.министър Цветан Димитров

Възможно е прехвърляне на средства към мярка 121, заяви зам.министър Цветан Димитров

В интервю пред Трактор.БГ заместник министърът на земеделието Цветан Димитров заяви, че е възможно прехвърлянето на средства към мярка 121. Интервюто за Трактор.БГ взе София Белчева, по време на изложението за селскостопанска техника в Стара Загора - Бата Агро 2010

 

Г-н Димитров, какви са впечатленията Ви от първото издание на Международното селскостопанско изложение БАТА Агро?

Много добре организирано изложение с изложбени композиции каквито има по цял свят. Второто нещо, което ми прави много добро впечатление е, че една неправителствена организация каквато е БАТА сама си организира изложение, като разбира се не трябва да подценяваме и съдействието на кмета и на областния управител на Стара Загора. Това ни дава възможност като Министерство да се убедим, че тази организация може да бъде партньор между управляващите и земеделците.

Какви възможности за сътрудничество между България и Германия обсъдихте с министъра на храните и земеделието на Долна Саксония г-жа Астрид Гротелюшен?

Основните разговори, които водим са по отношение на Общата селскостопанска политика на ЕС. Знаете, че бъдещето и се решава тази и следващата година и  ние търсим партньори от другите държави, с които да споделим нашите искания и да защитим определена позиция, тъй като знаете, че сама държава трудно може да защити каквато и да е позиция.

В този смисъл можем ли да разчитаме на немската страна да ни подкрепи в искането ни за изравняване на субсидиите на българските земеделци с тези на европейските им колеги?

Можем да разчитаме на само на германската страна. Миналата седмица водихме преговори и с представители на Холандското министерство на земеделието, които също биха направили компромис. Намираме разбиране от колегите си. А на всички вече е ясно, че този стар модел на общата селскостопанска политика от преди 10 година не създава предпостравки за това Европа да е единна. Ето защо са необходими и промени.

Във връзка с кризата и с нуждата от модернизация на земеделските стопанства, какви са индикациите от Брюксел за преразпределянето на средства по ПРСР и прехвърлянето на част от тях към 121 мярка за закупуване на земеделска техника?

Това наше искане сме депозирали преди около четири месеца. Но знаете, че ЕК си има правила и срокове, които ние спазваме. Миналата седмица имаше проверка по програмата. Очакваме междинния доклад, след който ще имаме повече яснота. Ако търсим добра новина, тя е, че не ни отказаха, т.е. преговорите продължават като очакванията са през септември – октомври да имаме конкретни отговори.

Т.е. тогава ще разберем разрешава ли се прехвърляне на средства между мерките, така ли?

Как да кажа – неофициалните разговори показват, че това е възможно.

След като заговорихме за ПРСР не можем да не засегнем и биопроизводителите, които имат проекти по мярка Агроекология, а все още нямат отговор за това одобрени или отхвърлени са заявленията им. Опасяват се, че крайният срок за очертаване наближава и те няма да успеят да се включат в него.

Действително, при някои бенефициенти има такава опасност и след като проведох среща с Асоциацията на биопроизводителите, от където подробно ни запознаха с конкретните си проблеми, се надявам до края на тази седмица да се намери решение за проблемните проекти, които в повечето случаи са чисто бюрократични.

А какво се случва с де минимис? Много животновъди разчитат на тази помощ и широко коментират темата във форума на Фермер.БГ.

През миналата седмица, както знаете, дойде официалният документ, с който ЕК ни признава правилата, при които сме предложили да предоставяме тези пари. В момента се прави междуведомствено съгласуване. Вероятно днес (сряда) Министерски съвет ще вземе решение и по предварително разпореждане на министъра имаме готовност в четвъртък или петък да се проведе Управителен съвет, за да можем да приемем правилата веднага. Както знаете за де минимис има заделен ресурс от 20 млн. лв, за разлика от други мерки, където е необходимо парите тепърва да се търсят.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Tрактор.БГ е задължително!