XXL решения от KUHN на Агритехника 2019

Компанията показа премиерни машини за крупни стопанства

XXL решения от KUHN на Агритехника 2019

Големи, надеждни и ефективни машини. Това показа френската компания, световен лидер в производството на прикачен инвентар и оборудване, KUHN, по време на изложението Агритехника в Хановер.


Сред премиерните модели беше новият KUHN Optimer L 12 000, който идва за да покрие специфичните изисквания на големите земеделски производители за ефективен инвентар. 


“Всички сме наясно, че работната ръка е предизвикателство за селското стопанство днес. Този проблем идва на фона на нарастващото население в света и въпросите за неговото изхранване. Земеделските производители са нагърбени с най-трудната задача, а именно да осигурят храна за милиони хора по света. Това няма как да бъде възможно, ако те не разполагат с качествени и ефективни машини. Със създаването на Optimer L 12 000 KUHN отговаря на тези изисквания”, коментира пред Трактор.БГ Marius Winter, експорт мениджър за югоизточна Европа и Русия.

 


Машината разполага с работна ширина до 12 м. Агрегатирана към правилна техника, производителността на Optimer L 12 000 може да достигне до 240 дка на час, при работна скорост от 20 км/ч.


KUHN Optimer L 12 000 се адаптира много лесно при всякакъв терен. Ние разбираме, че фермерите трябва да бъдат на първо място ефективни, а тяхната производителност идва от лесното използване на машината и нейната адекватност при всякакви условия”, категоричен е експертът.

 


И това не е всичко, за да осигури стабилност при работа в крайните секции, KUHN залага на допълнителни хидравлични цилиндри, които копират неравния терен равномерно по цялата работна ширина на машината.


“Още едно удобство на машината е, че тя се сгъва хидравлично по време на транспортиране, което позволява движението по обществени пътища. В транспортно състояние, машината не надвишава 3 м ширина и 4 м височина”, добави Winter.


За поредна година на щанда на KUHN имаше и представители на официалния представител на марката в България, фирма Мегатрон. Там екипът на компанията посрещаше българските посетители и ги запознаваше с всички новости. Продуктовият специалист Иван Гарибски отведе екипът на Трактор.БГ на бърза обиколка.

 


Първата спирка беше сеялката за слята повърхност след минимална обработка KUHN ESPRO 6000 R.


“Основните предимства спрямо конкурентните марки на пазара е, че заради офсетните гуми и големия диаметър на претъпкващите колела, тази сеялка е много малко енергоемка. Това значи, че с по-малките трактори, ще може да се тегли дори 6-метровата версия, която е с обем на бункера близо 3500 литра. Други предимства на тази сеялка са лесната настройка на абсолютно всяка една част на елементите по нея”, каза Иван Гарибски.


Сеялката разполага и с Crossflex система, която спомага за по-доброто копиране на терена на самите изсяващи апарати. Машината е гъвкава и високопроизводителна, благодарение на широкия диапазон на сеитбената норма. 


“Самият дозиращ апарат е много широкоспектърен, така че покрива норма на сеене от 100г/дка до 45кг/дка. Електрическо задвижване. Разликата спрямо конкурентните марки е, че тук си е несменяема част, т.е не трябва да сменяте различните зъбни колела за различните култури, а може да се използва едно единствено колело от рапица, до боб”, обясни експертът.
Благодарение на широкия диапазон на сеитбена норма земеделците спестяват производствени разходи. Това се постига и с възможността за едновременно извършване на две операции – сеитба и торовнасяне.

 


Обиколката ни продължава с KUHN VARI-MASTER L - ISOBUS плуг, с възможност за секционен контрол.


“Това е новия плуг от марката KUHN - VARI-MASTER L . Той е от така наречените интелигентни плугове. Той позволява да направите почти всички настройки от терминала в кабината. Това пести време на оператора  и няма нужда да слизате всеки път, за да правите допълнителни настройки на плуга. Чрез терминала на трактора можете да следите самата дълбочина на оран, да коригирате работния захват, също така – да променяте ъгъла на атака на самия плуг, спрямо почвата”, разясни специалистът.


Следващата нова машина на щанда на компанията е навесната косачка KUHN GMD 3123F, оборудвана с OPTIDISC ELITE, която коси перфектно дори при влажни условия. Копирането на терена става чрез паралелограм, позволяващ перфектно следване на повърхността дори при наклони + - 12 градуса. Моделът е снабден с FastFit система за бърза смяна на ножчетата и Flexprotect капаци в двата края, които се повдигат при срещане на препятствия в полето.


“KUHN e един от световните лидери за производство на машини за фураж. В случая, сме застанали пред тройна комбинация косачка с 9,50 захват, с два вида кондиционер. Какво представлява кондиционерът? – Кондиционер е допълнително задвижващи, в случая, отпред гумени валяци за по-бързо съхнене на самия фураж или сенаж. А задната косачка е с втория вид кондиционер – метални палци, които се препоръчват повече за сенаж, отколкото за производство на фураж тип люцерна”, каза Иван Гарибски.

 


Завършваме обиколката на щанда на KUHN с новата пролетна сеялка от френския лидер.


“Пролетна сеялка Maxima 3 e, 8-редова, сгъваема, телескопична с електрическо задвижване. Това е новият модел пролетни сеялки. Иновациите тук са, че вече имаме електрическо задвижване на изсяващите апарати, които позволяват променлива сеитбена норма. Също така има възможност за секционен контрол на всеки един от редовете. Освен това електрическото задвижване спомага при по-влажно време. Така че да не се получава приплъзване на задвижващите колела и по-точна сеитба на самите култури”, заключи продуктовият специалист.

 

Повече информация за цялото портфолио с машини от Мегатрон може да намерите на http://megatron.bg.