Явор Гечев: Готови сме с всички инструменти по Първи стълб

Явор Гечев: Готови сме с всички инструменти по Първи стълб

 

Напълно готови сме с всичките инструменти по Първи стълб (директните плащания). Това обяви заместник-министърът на земеделието Явор Гечев пред Дарик радио, като обясни какви инструменти са заложени в него за следващия програмен период

 

Важното - слушайте в AgriПодкаст 

 

Истината е, че това което заварихме не ставаше”, така Гечев обясни забавянето в Стратегическия план. По думите му лично искал да нанесе финалните щрихи в Първи стълб, в който са заложени инструменти за: биологично разнообразие, трайни насаждения, екологична инфраструктура, която ще гарантира на практика биологичното разнообразие.

 

Ще има мерки за намаляване на хербицидния ефект и пръсканията с препарати за растителна защита, за подхранване на почвеното плодородие. Покрихме всичко, което ни е казала Европейската комисия като забележки, отстранили сме голяма част от грешките”, каза още зам.-министърът. Не е задължително да изпратим Стратегическия ни план до Нова година, въпреки това Гечев обяви, че ведомството има за цел да го предаде до 20 декември, като впоследствие той може да бъде допълван и през следващата година.

 

Според него едно от най-важните неща е така да се балансират инструментите, че да не се прекали някъде, така че например „заради екологични и други мерки в един момент да печелиш повече от субсидии, отколкото от това да произвеждаш - тогава става обратния ефект”.

 

Явор Гечев:  Дори да се сърдят земеделците, това са подпомагащи мерки, компенсаторни до голяма степен, но ние трябва да имаме конкурентен сектор на малки, на устойчиви, на средни и големи производители, на които държавата да посочи пътя, по който ще им помага, а ако те се отклонят, сами си отговарят за това.

 

Служебният зам.-министър заяви още, че ведомството се опитва да изгради политика, която не само да гарантира дохода, а оставането в сектора и когато падне градушка, земеделците да не фалират. "В момента ние трябва да помогнем на земеделските производители в тежката ситуация, въпросът е, че ако правим само това, то догодина пак ще си говорим само за това", категоричен е Гечев.

 

Според него успешна е формулата за все по-професионално земеделие, което е на семеен принцип – семейни ферми, които да са обединени в някакъв тип съвременни европейски кооперации, които да дават друг достъп до пазара. "Това, разбира се, иска и поземлена реформа. Всичко това трябва да намери място в Стратегическия план, който се прави и да бъде гарантирано, както от директните плащания, така и по икономическата част”, обясни още Гечев.

 

Той припомни, че голяма част от реализирането на политиките в сектора зависи от парламента. „Огромна част от нещата трябва просто да влязат в законодателството, примерно таванът за плащанията – каквото и да изберем, трябва да бъде променен Закона за земеделските производители. Представете си хипотеза, в която ние внасяме един вариант в Европейския съюз, а парламентът, който е върховният орган в държавата, запише друго в законодателството. В този смисъл е много важно да има парламент”, подчерта Явор Гечев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Коментари
Alex
на 23.11.2021 21:29
Такава икономическа помощ изисква постоянни консултации с производителите. Техните изисквания трябва да бъдат претеглени и реалистично изчислени. Трябва да се избягват ситуации, при които бизнесът е фокусиран върху субсидии, а не върху производство. Трябва да поддържате истински производител. Алексей ..... <a href="https://piromax.com.ua/kontakty/">ПИРОМАКС</a>.
Добави коментар