Явор Гечев: Все още нищо не е решено за преразпределителното плащане

Явор Гечев: Все още нищо не е решено за преразпределителното плащане

 

Новината за това, че се слага праг на преразпределителното плащане от 600 ха фрапира голяма част от малките и средни фермери.

 

Според модела на интервенция, който Министерството на земеделието предлага да се прилага след 2023 г., допълнителното преразпределително подпомагане ще се отпуска за първите 30 ха на земеделските стопанства с максимален размер на стопанствата до 600 ха. В уебинар за стратегическия план, организиран от Агри.БГ обаче, зам.-министър Явор Гечев коментира, че все още не е решено как ще изглежда преразпределителното плащане в новия програмен период на Общата селскостопанска политика.

 

“Това е нещото, което сме заварили в момента. Но къде в Стратегическия план пише същото? В момента това, което сме направили, е Първи стълб. Тоест как ще се прилагат всички мерки, включително и преразпределителното плащане. Но колко ще е то, е въпрос на допълнителен дебат”, обясни Гечев.

 

По време на заседание на Тематичната работна група бяха обсъдени същите параметри, като много от фермерите изказаха своето недоволство.

 

“Дали е много или малко е 600 ха? Това ще мога лично аз да ви го кажа, като излязат окончателните данни за това, какво е малко, средно и голямо стопанство. Наред с това 600 ха краставици е едно, а 600 ха зърно е друго. По-скоро 600 ха е едно средно стопанство”, смята зам.-министърът.

 

По думите му въпросът не е затворен по отношение на това колко, къде и докъде ще са субсидиите.

 

“Нито първите хектари са решени, нито окончателно до колко ще се прилагат първите хектари. Всичко това е въпрос на анализ.

 

МЗХГ ще подготви около 5 варианта за таван на плащанията. Един от тези варианти е преразпределителните плащания да дойдат изцяло от тавани. Дали ще стигнат обаче, не знаем. В момента, в който излязат анализите, тогава ще направим сметките.

 

Винаги се стига до пари, но моето желание е да формираме мерките, те да са работещи и тогава на формираме и средствата по тях, но на базата на информация. Така че все още не е решено!”, заключи Явор Гечев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg 

 

Добави коментар