За десети път БАТА АГРО събра целия агробизнес на едно място

За десети път БАТА АГРО събра целия агробизнес на едно място
За десети път на летището в Стара Загора Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА) събра на площ от над 35 000 кв. м над 200 компании, които представиха на хилядите посетители на изложението БАТА АГРО новостите в агротехниката. 
 
"Една от основните цели на асоциацията е да създаде нормален пазарен климат в сектора", заяви преди откриването председателят на БАТА Тодор Николов. 
 
Тази година за първи път  бе обособен специален сектор „Животновъдство“, свързан основно с оборудването на животновъдни ферми, и необходими техники и технологии, свързани с този сектор. 
 
 
„През тези години се стремихме да бъдем най-пряката връзка между новите технологии, които се разработват в целия свят и българското земеделие. Разглеждайки тазгодишната изложба ще разберете, че сме успели да го направим“, каза още Николов. 
 
И в момента едно от основните предизвикателства пред целия свят е все по-голямото нарастване на броя на населението на Земята, което се нуждае от здравословно и качествено изхранване. За да се създаде този качествен продукт е необходима качествена селскостопанска техника. Така пък започна словото си министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на откриването на изложението. 
 
„От над 1000 проекта, които са договорени по първия прием по мярка 4.1, в близо 84% има земеделска техника. Това е производство на земеделска продукция“, заяви министърът. По думите му положението е подобно и във втория прием, който в момента е в ход на разглеждане от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). 
 
 
На изложението има много неща, които не сме виждали, заяви пред Фермер.БГ посетител на изложението.  Това, че има и допълнителен акцент към животновъдството, е интересно и предлаганите неща са любопитни, допълни той. 
 
Друг посетител заяви, че за него най-важното, което има възможност да види, са новите машини. Акцентът с животновъдната техника е важен, защото това е бъдещето. Не можем да се справим без добри машини, коментира животновъд. 
 
 
„Не сме очаквали толкова много машини. Много ни харесва и сме много впечатлени“, сподели земеделски производител, присъстваш на БАТА АГРО за първи път. Той разказа, че е изумен от многообразието на техника и голямата посещаемост на форума. 
 
Според мнението на производител на листни торове на подобни изложения трябва да се обхващат всички сектори на селското стопанство. „Всички трябва да са на едно място, да предлагат това, което могат като стоки и технологии. Така би било най-добре за целия отрасъл“, каза той.