Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

За земеделска техника вече няма да се плаща такса за издаване на експертна справка

За земеделска техника вече няма да се плаща такса за издаване на експертна справка

трактори и земеделска техника

Собствениците на земеделска и горска техника занапред няма да плащат такса за издаване на експертна справка за проверка на идентификационните номера на техниката, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

 

Досега за получаване на съответния документ се дължеше такса, определена с тарифа от Министерския съвет. От такса се освобождават собствениците, в случай че се иска удостоверение с данни на собственика или за техниката. Безплатно ще се издават и справки за броя на техниката от един вид, марка или модел.На днешното заседание депутатите решиха още с глоба от 500 до 1000 лева ще се наказва физическо лице, което изпитва с научноизследователска и експериментална цел неразрешени продукти за растителна защита без необходимото разрешение. Парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за защита на растенията. За едноличните търговци и юридическите лица санкцията ще е от 1000 до 2000 лева.

 

Разрешението за научни изпитвания ще се издава от Българската агенция за безопасност на храните за срок от една година. Увеличават се и глобите за лица, които внасят, съхраняват или транспортират вредители в България без необходимото разрешение, изнасят растения или растителни продукти без необходимите сертификати, или произвеждат или внасят с търговска цел растения, растителна продукция и други стоки от растителен произход без необходимата регистрация. Сега законът предвижда глоба за физическите лица от 600 лв. до 900 лв., ако деянието не съставлява престъпление. С промените тази санкция става от 1800 до 3600 лева.

 

Същата глоба ще се налага и за физически лица, които пускат на пазара или употребяват нерегистрирани, негодни за употреба или несъответстващи на обявеното в придружаващата документация и етикета торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати. За юридическите лица и едноличните търговци санкцията става от 2700 до 4800 лева, вместо досегашните от 900 до 1200 лева.

 

Когато се установи, че партида торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати са нерегистрирани, негодни за употреба или несъответстващи на обявеното в придружаващата документация, контролните органи на Българската агенция за безопасност на храните ще ги спират от продажба и употреба и ще разпореждат за сметка на собственика дабъдат изнесени от страната или унищожени.

 

източник : fermer.bg

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug