Заговори се за отсрочка на Стратегическия план

  • 11.05.2022 2:57
  • 23
  • 0
  • Новини
Заговори се за отсрочка на Стратегическия план

 

 

Възможно ли е да представим националните стратегически планове след крайния срок, който е 1 януари 2022 г. Това попитаха някои министри на земеделието по време на дискусиите, проведени на 6 и 7 септември в Словения на неофициалната им среща. 

 

Те се опасяват, че времето няма да им стигне, след като стана ясно, че актовете за изпълнение и делегираните актове за прилагане на ОСП ще бъдат публикувани едва в края на ноември или дори в началото на декември.

 

„Нуждаем се от вторичното законодателство, за да имаме всички детайли и да финализираме плановете си, а това отнема време. Притеснени сме”, обясниха някои от делегациите. 

 

Те посочиха, че проектът на Регламент за стратегическите планове позволява да се представи непълен национален стратегически план в надлежно обосновани случаи. Комисарят по земеделие Януш Войчеховски обаче е против тази гъвкавост. Той отбеляза, че пълните стратегически планове следва да бъдат представени до края на декември. 

 

От нашето Министерство на земеделието припомнят, че трите институции на ЕС постигнаха споразумение за реформа на ОСП в края на юни. До края на 2021 г. трябва да сме готови със стратегическия си план, който подробно да описва използването на средствата. Той трябва да бъде одобрен от ЕК, за да се отпуснат субсидиите. 

 

„Очаквам преговорите да бъдат трудни по въпроси, като размер на преразпределителните плащания, екосхемите, биологичното земеделие. Проблемът ще бъде да се определи дали тези планове са достатъчно амбициозни от екологична гледна точка, или трябва да бъдат засилени“, обясни комисар Войчеховски. 

 

Междувременно стана ясно, че България и още шест държави настояват за бързо приемане на основните законодателни актове за ОСП. Те са изпратили съвместно писмо до ЕП, в което призовават за пленарно заседание възможно най-скоро и приемане на правилата за новия програмен период. Писмото е подписано от министрите на земеделието на България, Хърватия, Румъния, Чешката република, Унгария, Словашката република и Полша.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар