Започна десетото издание на БАТА АГРО

Започна десетото издание на БАТА АГРО

На общо 35 780 кв. метра 218 фирми, които всички са свързани със земеделието, са разположили своите предложения за земеделските стопани на 10-ото издание на изложението БАТА АГРО.  Това съобщи председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника – БАТА Тодор Николов. Той припомни, че по решение на УС на асоциацията са се върнали на първоначалния формат на изложението – веднъж годишно през месец май. Николов изрази благодарност към общината на Стара Загора за подкрепата. 

„Тази година за първи път сме обособили сектор „Животновъдство“, свързан основно с оборудването на животновъдни ферми, и необходими техники и технологии, свързани с този сектор“, каза председателят на БАТА. 

По думите му причината за това е фактът, че на този сектор се обръща особено сериозно внимание в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Предстои разглеждането на няколко кандидатури за евентуално присъединяване към асоциацията, но по думите на Николов „Асоциации, които членовете са много, стават неуправляеми“.

Относно пазара на агротехника Николов припомни мнението си, че субсидиите пречат на търговията в този сектор. Той обърна внимание и на политическата обстановка.

 „За последните няколко години се смениха няколко правителства, заедно със служебните. Това не се отразява добре по никакъв начин на пазара“, категоричен е председателят на БАТА.

Данните за миналата година бяха изключително неоптимистични на фона на 2015 г. и според Николов дългосрочна програма за българското земеделие ще може да помогне да се планират нещата по-добре. „Ние сме свидетели на това, че от управление на управление всеки си мисли, че е измислил земеделието и се правят опити в една или друга посока. В голяма част от случаите – хаотични“, обобщи ситуацията Тодор Николов и допълни: „Човекът, който е правил навремето предприсъединителната програма и е изчислявал нуждите на България от финансиране за купуване на земеделска техника, е гледал в тавана“. Тогава по думите на Николов нещата не са направени на база експертна оценка на данни.

„Най-лошото е, че лошото състояние на автопарка прави неконкурентоспособна продукцията на земеделците“, допълни Николов. 
Той отправи и критики към настоящия министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) . 

„Тогава беше допусната една много голяма грешка, която е свързана с оценката на проектите. При първия прием по мярка 4.1 бяха представени 3700 проекта, а от тях бяха одобрени 700, а след това станаха над 800, което не е нормално. Не е нормално 80 процента от хората, които са изхарчили минимум 5 000 лв., за да им се изготвят проекти, да са неадекватни. Ако искаме да стимулираме един сектор, трябва да се уважава желанието на хората, които проявяват интерес, а не да се създават административни пречки, за да не бъде приет един проект. Системата за точкуване на проектите е безумна“, обясни Николов. По думите му в нея има залегнали критерии, коитоса неадекватни. Той даде пример с изискването за трайни насаждения - да се има минимум пет човека, назначени на трудов договор. 

„Това са неща, които са формулирани от някой, който никога не е стъпвал на полето. Единствената им функция накрая е, че ще бъдат отхвърлени проекти“, заяви Николов и допълни, че в тази част политиката на ДФЗ трябва да бъде променена драстично.