Започна интригата с цената на зърното

Започна интригата с цената на зърното

През последните няколко дни официално започна формирането на интригата около стартовата цена на зърното от реколта 2006. Паметливи брокери припомнят, че през предходни години тази интрига е започвала по-рано, но тази година малко закъсня заради по-прохладното време и закъсняването на жътвата. 

Търсенето на хлебната пшеница се обедини около нивото 150 лв/т без ДДС, докато котировките “продава” са леко разслоени – 200, 195 и 190 лв/т без ДДС. Този широк марж между котировките “купува” и “продава” не изненадва борсовите специалисти, тъй като в началото на прибирането на реколтата ценовата ножица е била дори и по-широко разтворена. На този фон купувачите на фуражна пшеница оттеглиха своите котировки, тъй като в процеса на жътвата още не е ясно каква част от пшеницата е с хлебопекарни качества и каква част е годна единствено за фуражни цели. 

Пивоварният ечемик се търси на 160 лв/т без ДДС, докато за фуражния купувачите не дават повече от 150 лв/т без ДДС. За разлика от пшеницата обаче, на пазара на ечемика предложения за продажба липсват. На същото ниво – 150 лв/т без ДДС е котировката за покупка на царевица, но от стара реколта, тъй като новата реколта е все още напред във времето. 

Зърнопроизводителите от Област Велико Търново се оплакаха от лоша реколта, причинена най-вече заради измръзванията през пролетта.
Средният добив пшеница се очертава да бъде около 260-280 кг./декар, което ще постави пред сериозни затруднения производителите от региона. Нивото на глутен в зърното е ниско, като се движи в границите на 16-19 хектолитра. Числото на хлебопекарна сила е също под нормата.

Над 147 000 декара с есенници в регион Ямбол бяха засегнати от природни бедствия и ниски температури в края на месец май. От наводнения тогава пострадаха над 54 000 декара пшеница, 15 811 декара ечемик и 600 декара рапица. Засегнати от измръзване бяха общо 56 000 декара. От тях 31 270 декара пшеница, 22 595 декара ечемик, 500 декара тритикале и 2 000 декара рапица. Напълно унищожени от измръзване бяха зърнени култури на площ от 20 425 декара.