Заради поскъпването на торовете, фермерите ще купуват само вносни

Заради поскъпването на торовете, фермерите ще купуват само вносни

Заради предстоящото поскъпване на българските торове, фермерите ще купуват само вносни предимно от Украйна и Русия, чието производство ще остане на значително по-ниски цени заради по-ниската цена на газа там, който е основна суровина в производството. Пазарът на торовите заводи у нас ще се свие значително в близките 2 месеца и те ще разчитат единствено на износ в страни, където земеделието е силно субсидирано.

Очаква се от началото на Януари цената на амониевата селитра, която е момента е 700 лв./тон  да достигне 1100 лв./тон. В момента заводите на Агрополихим и Хеохим са в капиталов ремонт и производството и покупката на торове е блокирана. Най-осезаемо ще е поскъпването при смесените торове N:P:K , амониев нитрат и амониев бикарбонат.

Фермери от Южна България са притеснени от фактът, че цените на торовете буквално скачат всяка седмица. Неохим АД пък са издали заповед, с която забраняват продажбата на торове през дистрибуторите си - за всички клиенти от общините Хасково и Димитровград. Целта е зърнопроизводителите да купуват директно от търговския представител на Неохим АД , "Евроферт" АД , но без отсъпка! Освен това ако се поръча определено количество торове, то се плаща на момента, а се изтегля от складовете след 30-40 дни, а ако дотогава има повишение в цената, фермерите са длъжни да доплатят разликата. В случай , че откажат да я платят, от Евроферт АД - връщат парите обратно.

Поскъпването на природния газ, който е основна суровина за производството на торове за селското стопанство, е основната причина за предстоящото повишение на цените. Това ще доведе до свиване на капацитет, намаляване на износа, дефицит по търговската сметка, освобождаване на работници и т.н. Това е тежък удар за българската индустрия. Според някои производители газьолът трябва да отпадне от методиката за изчисляване на цените на природния газ, каквато е практиката в повечето европейски страни. Пресмятането на цените на петролните продукти за девет месеца назад, както и на курса на долара не е изгодно за българската страна, което прави продукцията на индустрията неконкурентоспособна. Всички са на едно мнение, че не е нормално цените да се определят на база на котировките за девет месеца назад и трябва да се въведе пазарен принцип при формирането им. Регулаторната база трябва да бъде променена и газьолът да отпадне като компонент от цената. На фона на глобалната криза може да се очаква отлив на инвестиции от България.