Заради поскъпването на торовете, фермерите ще купуват само вносни

  • 460
  • 0
  • Новини
Заради поскъпването на торовете, фермерите ще купуват само вносни

Заради предстоящото поскъпване на българските торове, фермерите ще купуват само вносни предимно от Украйна и Русия, чието производство ще остане на значително по-ниски цени заради по-ниската цена на газа там, който е основна суровина в производството. Пазарът на торовите заводи у нас ще се свие значително в близките 2 месеца и те ще разчитат единствено на износ в страни, където земеделието е силно субсидирано.

Очаква се от началото на Януари цената на амониевата селитра, която е момента е 700 лв./тон  да достигне 1100 лв./тон. В момента заводите на Агрополихим и Хеохим са в капиталов ремонт и производството и покупката на торове е блокирана. Най-осезаемо ще е поскъпването при смесените торове N:P:K , амониев нитрат и амониев бикарбонат.

Фермери от Южна България са притеснени от фактът, че цените на торовете буквално скачат всяка седмица. Неохим АД пък са издали заповед, с която забраняват продажбата на торове през дистрибуторите си - за всички клиенти от общините Хасково и Димитровград. Целта е зърнопроизводителите да купуват директно от търговския представител на Неохим АД , "Евроферт" АД , но без отсъпка! Освен това ако се поръча определено количество торове, то се плаща на момента, а се изтегля от складовете след 30-40 дни, а ако дотогава има повишение в цената, фермерите са длъжни да доплатят разликата. В случай , че откажат да я платят, от Евроферт АД - връщат парите обратно.

Поскъпването на природния газ, който е основна суровина за производството на торове за селското стопанство, е основната причина за предстоящото повишение на цените. Това ще доведе до свиване на капацитет, намаляване на износа, дефицит по търговската сметка, освобождаване на работници и т.н. Това е тежък удар за българската индустрия. Според някои производители газьолът трябва да отпадне от методиката за изчисляване на цените на природния газ, каквато е практиката в повечето европейски страни. Пресмятането на цените на петролните продукти за девет месеца назад, както и на курса на долара не е изгодно за българската страна, което прави продукцията на индустрията неконкурентоспособна. Всички са на едно мнение, че не е нормално цените да се определят на база на котировките за девет месеца назад и трябва да се въведе пазарен принцип при формирането им. Регулаторната база трябва да бъде променена и газьолът да отпадне като компонент от цената. На фона на глобалната криза може да се очаква отлив на инвестиции от България.