Засега в България има само 1 трактор Claas Xerion 3300

Засега в България има само 1 трактор Claas Xerion 3300

250 кг получи среден добив от рапица долнооряховският фермер Николай Върбанов. Пазарът е с неограничено търсене на тази култура, защото тя е основна суровина за производството на биогориво за автомобилите. Затова Върбанов вече зася 4500 дка, което е четири пъти повече в сравнение с 2005 г. Според него рапицата и царевицата са най-рентабилните култури и занапред ще продължи да увеличава площите им. Общо фермерът обработва 30 000 дка в землищата на Д. Оряховица, Писарево, Лясковец, Горски Долен Тръмбеш, Драганово и Правда, а неговата фирма „Универсал-НВГ” е известна в областта, защото има твърде разнородна дейност.


Тази година пшеницата донесе изненади и с изкупната си цена и с добива, смята бизнесменът. Но голямото търсене и възможностите за износ коригираха опасната тенденция и в момента килограм жито се изкупува по 20 ст., а има всички данни да достигне 25, че и повече стотинки за килограм. Фермерът не е доволен от средния добив, който е получил от пшеницата – 360 кг от декар. Само от площ от 800 дка са били ожънати по 650 кг, но на земеделеца това му е хубавото, че надеждата му е много силна и вече залагаме на по-добрите добиви догодина, доверява стопанинът. Той сравнява цената и на друга култура. Става дума за слънчогледа, който миналата година са го изкупували по 38 ст. за килограм, сега от фабриките за олио предлагат по 29 ст., а сме в очакване и на по-ниски цени. Фермерът има собствена фурна и продава 650 г хляб за 30 ст. Казва, че това е под себестойността и го спасява само обстоятелството, че пшеницата сам си я произвежда.


Големият гъдел обаче е дистрибуцията на селскостопанска техника, произведена от немската фирма „Клаас”. В Д. Оряховица има склад за резервни части, сервизна група, учебен център за механизаторите, които ще управляват модерната техника, в която 90% от процесите са компютъризирани. Само преди четири дни в Д. Оряховица е пристигнал директно от Германия тракторът „Ксерион трак 3300”, който засега е единствен в България. Това бе поводът във вторник във фирма „Универсал-НВГ” да дойдат много специалисти, банкери, представители на земеделски кооперации, селски кметове, които присъстваха при демонстрацията на неговите големи възможности.

 

„Тракторът е мощен, 335 конски сили, икономичен и с него се спестяват някои почвообработки”, информира съуправителят Данка Георгиева. Цената на предлаганите трактори е от 45 000 до 300 000 лв., а на комбайните е от 150 000 до 400 000 лв. Въпреки солидните суми само през 2006 г. от фирмата са продали три нови комбайна „Клаас” и пет втора употреба, също и три нови трактора с различна мощност. Част от закупената техника е за селскостопанските производители от областта. Например в Козаревец вече има нов комбайн „Клаас”, във Вързулица – също, от „Захарни заводи” преговарят за закупуването на техника.