Заводът на McCormick в Донкастър затвори врати

Заводът на McCormick в Донкастър затвори врати

След 60 години производство на трактори, заводът на McCormick в Донкастър, Англия, произведе в понеделник своя последен трактор и затвори врати.

Затварянето на завода в Динкастър е последното от поредицата закривания на заводи на McCormick в Англия. На фона на това закриване пък, Massey Ferguson откриват нов завод за производство на комбайни, който ще е на територията на Ковънтри.

След затварянето на вратите на завода на McCormick, остават само 3 предприятия, които произвеждат трактори в Англия. Това са : CNH's Globals New Holland, в Басилдън, JCB - челни товарачи в Рочестър и все още съществуващия Cheadle tractors.

В началото на 90-те Англия инвестира изключително много в производството на трактори, но ситуацията в производството им през последните 4-5 години се разви драматично. Според данни на Асоциацията на селскостопанските инженери, през 1975 г в Обединеното Кралство са били произведени 185 000 трактора, а прогнозите за 2008 г. са за производство под 20 000 трактора. /За сравнение в Българския тракторен завод в село Ведраре през 1975 г. за били произведени 60 000 трактора / предимно за износ в Африка/, а през 2007г. около 15бр!!!/

В световен мащаб производството на трактори се концентрира в няколко големи завода на различните брандове, като по този начин се постига по-висока ефективност на производството, чрез внедряването на едно място на повече автоматизация и аут-сорсинг технологии.

В случая с McCormick, проблемът за завода в Англия идва от влошеното съотношение долар/лири, предвид, че най-големия пазар на McCormick е Америка.
Основната концентрация на производствените мощности на McCormick ще бъде в Италия, където е базирана и корпорацията собственик - ARGO. Тя е и собственик на марката Landini и в Англия тръгнаха слухове, че основните усилия на компанията са да инвестира в Landini за сметка на McCormick.

Заводът в Дoнкастър започва производтсво на McCormick International Farmal-M" през 1949-а година. През 1985-а година CASE купуват завода, но през 2000г. Европейската комисия налага вето на производството там, заради връзките на CASE с New Holland. Тогава Управителния съвет на CASE продава завода на италианската корпорация AGCO, която е собственик на Landini и Laverda, а днес държи и брандовете McCormick, Valpadana, S.E.P., Fella и Pegoraro.


Текст и снимка: Tractor.BG