Земеделци са заплашени от фалити, ако бъдат спрени държавните помощи

Земеделци са заплашени от фалити, ако бъдат спрени държавните помощи

Земеделските производители са силно обезпокоени от изнесената информация за спиране на държавните помощи в сектора. Предишното ръководство на Министерството на земеделието и храните не е предприело никакви действия за получаване на нова нотификация на държавните помощи за българското земеделие, стана ясно през миналата седмица. По този начин в края на тази година всички държавни помощи ще бъдат окончателно спрени.

По данни на новото ръководство на министерството на земеделието и храните, предшествениците им не са предприели действия за получаване на нова нотификация на държавните помощи за селскостопанските производители. Досега е нотифицирана само една държавна помощ – тази за литър качествено мляко. Процедурата по получаване на нова нотификация трае между три и шест месеца обикновено. Ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите още през май е внесло искане за държавни помощи и е получило уверение, че проблеми с тяхната нотификация няма да има.

“Сега от думите на новото ръководство разбирам, че явно старото правителство не си е свършило работата докрай и ако нещата са такива, каквито се представят в момента, че няма такава нотификация, действително земеделските производители няма да имат право да се възползват от тези държавни помощи”, заяви председателят на НАЗ Радослав Христов.

Още един проблем води след себе си забавянето на нотификацията на държавните помощи - изплащането на директните европейски помощи, тъй като по регламент те се превеждат заедно. Това ще затрудни финансово сектора, особено при плащането на кредитите.

Ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите очаква през следващата седмица среща с новия министър на земеделието Мирослав Найденов, на която ще бъде обсъдена ситуацията в сектора.