Жътва и балиране в едно? Да това е възможно ! Нова система свързва балопресата към комбайна

Жътва и балиране в едно? Да това е възможно ! Нова система свързва балопресата към комбайна

 

С цел спестяване на ценно време в полето, а и най-вече с цел минимизиране на разходите фермерите и фирмите производители на селскостопанска техника стават все по-изобретателни.

 

Вече е факт балиране на слама по време на жътва. Да по време на жътва. Докато зърнокомбайнът жъне, зад него чрез специална прикачна система се агрегатира балопреса.

 

Балопресата взима нужната слама директно от изхода на сечката, като по този начин тя попада директно в балиращия апарат. така се спестяват разходи за гориво, а и ценно време. Намалява и рискът от това сламата да бъде навалена или опожарена. Освен това машината успява да балира средно с 30% повече слама, в сравнение ако я захваща от земята.

 

Патентът върху иноватiвната система се държи от изобретателят и производител - австралийската компания "Primary", която предлага на пазара своята технологична иновация за всички видове комбайни. Използването на тази система за балиране  еподходящо само за комбайни с над 300 к.с. мощност, тъй като прикачните балопреси са средно с маса над 5 тона.