Жътвата на есенници е в ход почти във всички региони на страната

Жътвата на есенници е в ход почти във всички региони на страната

Активна жътвена кампания тече в почти всички региони нa страната. Само на отделни места зърнопроизводители очакват по-благоприятни условия, за да влязат комбайните в нивите след падналите преди дни валежи. От земеделските служби на този етап отчитат добиви близки и по-високи от миналогодишните.

Среден добив от 448 кг. пшеница от декар отчитат зърнопроизводителите в Добрички регион, сочи справката на областна дирекция “Земеделие”. Данните са при ожънати 20,5 % от посевите с пшеница в Добричка област. Най-много жито от декар прибират фермерите в   община Добричка – 526 кг, а най-малко в община Крушари – 360 кг.

Над 30 % от засетите с ечемик ниви в региона на Търговище са ожънати, посочват от Областната служба по Земеделие. Експертите отчитат, че добивите през тази година са по-високи от предходната. Средно на декар добивът е 362 кг, докато през 2012 той е бил 327 кг/дка. Жътвата на ечемика не е започнала единствено в община Антоново. В Търговище започна и жътвата на пшеница. По данни на службата по земеделие са прибрани около 15 хил. дка, като средният добив е над 450 кг/дка.

Жътва на пшеница в област Враца започна при среден добив от 450 килограма от декар. В региона са засети 570 000 декара със зърнената култура. Жътвата на ечемика в региона е пред завършване. До този момент са прибрани над 80% от площите при среден добив 370 килограма от декар.

До дни, веднага щом времето позволи, ще започне прибирането на пшеницата в област Монтана. Дъждовете объркаха плановете на стопаните и те изчакват времето да се стабилизира. 339 000 декара са засети с пшеница в региона. Очакваният среден добив е 350 килограма от декар. Прогнозите са на база 10-процентна извадка, направена от Областна дирекция “Земеделие”. Среден добив от 450 килограма ечемик отчитат стопаните от Бойчиновци. В общината със зърнената култура са засети 7600 декара. В областта средният добив е 400 кг ечемик от декар, което е със 100 кг повече от прогнозите на специалистите.

Жътвената кампания на ечемик и пшеница във великотърновското село Поликраище приключи с две седмици по-рано. Добивите са много добри - 630 кг/дка пшеница и 520 кг/дка при ечемика. В сравнение с предходните години кооперацията в селото отчита по-високи добиви при пшеницата с около 80 кг от декар. Прибрани са общо 880 тона ечемик и 1600 тона пшеница.

В Петрич и Сандански земеделските производители са започнали да жънат ечемика, но от няколко дни са спрели, защото заради дъждовете зърното е омекнало и комбайните не могат да влизат в полето.

В Софийски регион прибирането на ечемика, който е бил готов за жътва преди седмица, все още не е започнало. Земеделците имат опасения, че ечемикът ще се изрони, а вече има и повели класове на житната култура. Дъждът там е спрял в понеделник вечер, но стопаните тепърва ще оглеждат състоянието на нивите и възможността за жътва.

източник: www.fermer.bg