Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Жътвата в Добруджа ще закъснее поне 10 дни това лято

Жътвата в Добруджа ще закъснее поне 10 дни това лято

Жътвата ще закъснее поне 10 дни това лято в житницата на България заради ниските температури. Има сериозно изоставане в растежа на пшеничните посеви в Добруджа, каза известният учен ентомолог проф.Христо Контев. Причината за забавянето на житното зреене са необичайно ниските температури през май. 

Лошото време и влагата благоприятстват разпространението на болести и неприятеили като брашнестата мана. Въпреки това се очакава добра реколта от новата жътвена кампания 2006. 

Прогнозните стартови изкупни цени на житото ще тръгнат от 180-192 лв. за тон нагоре. В момента пшеница от старата реколта се изкупува за 195 лв. без ДДС франко пристанище, съобщиха от една от най-големите търговски фирми “Луи Драйфус”. Миналата есен в Добруджа бяха засети 960 974 дка ниви, които са 11% от общите площи в страната. Заради силно измръзване през зимата пропаднаха 3600 дка с пшеница и близо 3000 дка с ечемик, което наложи стопаните да разорават нивите. 

Над 100 000 т зърно от старата реколта има в лицензираните публични складове и ха мбари по последни данни на Националната служба по зърното.

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug