Жътвата в Добруджа ще закъснее поне 10 дни това лято

Жътвата в Добруджа ще закъснее поне 10 дни това лято

Жътвата ще закъснее поне 10 дни това лято в житницата на България заради ниските температури. Има сериозно изоставане в растежа на пшеничните посеви в Добруджа, каза известният учен ентомолог проф.Христо Контев. Причината за забавянето на житното зреене са необичайно ниските температури през май. 

Лошото време и влагата благоприятстват разпространението на болести и неприятеили като брашнестата мана. Въпреки това се очакава добра реколта от новата жътвена кампания 2006. 

Прогнозните стартови изкупни цени на житото ще тръгнат от 180-192 лв. за тон нагоре. В момента пшеница от старата реколта се изкупува за 195 лв. без ДДС франко пристанище, съобщиха от една от най-големите търговски фирми “Луи Драйфус”. Миналата есен в Добруджа бяха засети 960 974 дка ниви, които са 11% от общите площи в страната. Заради силно измръзване през зимата пропаднаха 3600 дка с пшеница и близо 3000 дка с ечемик, което наложи стопаните да разорават нивите. 

Над 100 000 т зърно от старата реколта има в лицензираните публични складове и ха мбари по последни данни на Националната служба по зърното.