Агенция САПАРД имала готовност да започне изплащането на одобрени проекти, каза Георги Желев

Агенция САПАРД имала готовност да започне изплащането на одобрени проекти, каза Георги Желев

Към момента по програма САПАРД има неизплатени 332 проекта, каза в предаването „Денят започва” на БНТ Георги Желев, директор на агенция САПАРД и заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”. Според него Агенция САПАРД имала готовност да стартира тази седмица проекти, с които до средата на юни да бъдат усвоени 100-те милиона, отпуснати с решение на Министерския съвет – 60 млн. от резервите на фонд „Земеделие” и 40 млн. от държавния бюджет. Те трябва да стигнат за три четвърти от изрядните проекти. Макар и не много убедително за зрителите, Желев заяви, че се надява, плащанията от Европейската комисия (ЕК) по програма САПАРД да бъдат възстановени на по-късен етап.

Проектите, по които ще има плащане, ще се подреждат по датата на заявката на проекта, обясни Желев. За осигуряването на „прозрачност” всички проекти щели да бъдат качени в интернет, а единственият критерий ще е датата на подаване. Специални проверки в контролните листи пък – за автентичност на офертите, допълнителна проверка на свързаността на бенефициентите, декларация за свързаност, щели да гарантират ефективност срещу корупционни практики.

Желев се възползва от предоставеното му ефирно време и за похвали работата на администрацията, като заяви, че целият екип на агенция САПАРД бил „мобилизиран да работи за деблокирането на парите по програмата”. В агенцията считат, че били пресекли всякакви опити за неправомерна дейност. До колко това е така, времето ще покаже, защото досегашната практика показва доста негативни и корупционни практики.

източник: Фермер.БГ