Агенция САПАРД имала готовност да започне изплащането на одобрени проекти, каза Георги Желев

  • 03.08.2022 14:16
  • 346
  • 0
  • Новини
Агенция САПАРД имала готовност да започне изплащането на одобрени проекти, каза Георги Желев

Към момента по програма САПАРД има неизплатени 332 проекта, каза в предаването „Денят започва” на БНТ Георги Желев, директор на агенция САПАРД и заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”. Според него Агенция САПАРД имала готовност да стартира тази седмица проекти, с които до средата на юни да бъдат усвоени 100-те милиона, отпуснати с решение на Министерския съвет – 60 млн. от резервите на фонд „Земеделие” и 40 млн. от държавния бюджет. Те трябва да стигнат за три четвърти от изрядните проекти. Макар и не много убедително за зрителите, Желев заяви, че се надява, плащанията от Европейската комисия (ЕК) по програма САПАРД да бъдат възстановени на по-късен етап.

Проектите, по които ще има плащане, ще се подреждат по датата на заявката на проекта, обясни Желев. За осигуряването на „прозрачност” всички проекти щели да бъдат качени в интернет, а единственият критерий ще е датата на подаване. Специални проверки в контролните листи пък – за автентичност на офертите, допълнителна проверка на свързаността на бенефициентите, декларация за свързаност, щели да гарантират ефективност срещу корупционни практики.

Желев се възползва от предоставеното му ефирно време и за похвали работата на администрацията, като заяви, че целият екип на агенция САПАРД бил „мобилизиран да работи за деблокирането на парите по програмата”. В агенцията считат, че били пресекли всякакви опити за неправомерна дейност. До колко това е така, времето ще покаже, защото досегашната практика показва доста негативни и корупционни практики.

източник: Фермер.БГ