Агра 2009 ще бъде най-мащабното изложение досега въпреки кризата

  • 12.12.2021 6:31
  • 592
  • 0
  • Новини
Агра 2009 ще бъде най-мащабното изложение досега въпреки кризата

Изложението АГРА 2009, което ще се проведе от 18 до 22 февруари 2009 г. в панаирния комплекс в Пловдив, вече надмина по мащаби миналогодишното, съобщават от Международен панаир Пловдив.


Чуждестранни компании са заявили досега експозиционни площи са с 11% повече в сравнение с АГРА 2008.  Българските фирми все още са в рамките на миналата година, но се очаква ръст и при тях. По-голямо е увеличението има при откритите изложбени площи – общо 11%. То показва  засилваща се активност на производителите и дистрибуторите на селскостопанска техника, която обикновено се демонстрира извън палатите.


Престижът на АГРА, която е най-авторитетният форум на агробизнеса в Югоизточна Европа,  мотивира участниците да се представят по-мащабно заради стагнацията на пазара. Фактът, че се включват в реномирано изложение, подчертава тяхната стабилност и подобрява  репутацията.  


В период на криза  сериозните компании не намаляват, а увеличават бюджетите си за реклама и презентиране, за да запазят пазарните си позиции, сочат анализи на експерти от Международния панаир.  Като пример най-често се цитира  проучване на McGraw-Hill, проведено между 600 компании в периода 1980-1985 година. То констатирало, че компаниите, които не са спрели да инвестират в реклама по време на рецесията през 1981-1982 г., по-късно са увеличили продажбите си с 256% спрямо останалите конкуренти.


Новост при Агра 2009 ще бъде секцията „БиоАгра” за  изделия  на биологичното земеделие и животновъдство, както и за лицензирани фирми, издаващи сертификати за екологични ферми и продукти. За първи път се организира конкурс за иновации в областта на селското стопанство сред изложителите. 


Освен фирмите от областта на агробизнеса, засилен интерес към представяне в панаира  показват производителите и търговците от лозаро-винарската индустрия.  Заявките за участие във ВИНАРИЯ 2009 се увеличават след среща на ръководството на Международен панаир Пловдив с представители на Националната лозаро-винарска камара и собственици на винарски изби.  Изложители от Гърция, Италия и Унгария вече са ангажирали щандове за ВИНАРИЯ,  чието 17-о издание ще се проведе от 18 до 21 март 2009 г. в панаира.  На него ще стартира „Гурме салон” за храни и продукти от висок клас, подходящи за консумация с елитни вина и спиртни напитки.