На фокус: Aerosem Duplex Pöttinger

На фокус: Aerosem  Duplex Pöttinger

Тази дуплекс сеялка на Pöttinger (Пьотингер) създадена, за да се саеят както зърнени култури, така и царевица. Предназначена е за средни по размер стопанства и контрагенти. Тя елиминира потребността от притежаването на повече от една сеялка, когато се отглеждат различни култури.

 

Възможностите й позволяват да сее покривни култури, които се сеят едновременно с царевицата, като по този начин се спестява второто минаване с машината. Разстоянието между редовете е 12,5 см, а разстоянието между двойните редове – 75 см.

 

Сеялките се асемблират в първата фабрика на компанията в Бернбург, Германия.



Преминаването от режим на една култура към друга става лесно. Освен това, новата система може да борави с треви и торове.
 

Според производителя дуплекс сеялката увеличава реколтата с 10%, като работната скорост също се увеличава – до 10 км/ч. Този начин на сеене осигурява 30% повече пространство между семената и до 70% повече пространство между растенията.

Това позволява на корените да растат по-свободно и се понижава риска от ерозия. Освен това се създава оптимално ниво на засенчване, което възпрепятства пресъхването на почвата и блокира растежа на плевели в късния вегетативен период.

Новата Intelligent Distributor System на Pöttinger се контролира от кабината и регулира междуредията и центъра на колелата, но освен това позволява да се регулира темпото на сеене по време на процеса. 




Duplex представлява универсална сеялка, която разполага с ново дозиращо устройство, проектирано от самата компания - машината избира единични семена и ги пуска във въздушна струя.

Торовете се съхраняват на специално място, далеч от семената, за да не ги повредят. Индивидуалният натиск върху всеки ботуш е 55 кг, като всеки един от тях може да се движи индивидуално с цел преодоляване на бучки и кухини, докато се сеят семената на желаната дълбочина.



Бункерът позволява на оператора да сложи торовете в централна секция, поместваща 600 кг, разделени на по 300 кг за сеене на царевица. Сеялката може да бъде използвана още за засяването на култури между редове царевица, използвайки същата конфигурация на бункера.