Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Паленето на стърнища е забранено. Препоръки за безопасна жътва

Паленето на стърнища е забранено. Препоръки за безопасна жътва

Всеки момент започва жътвата и на пшеницата, а след това традиционно и паленето на стърнища, което често е причина за големи пожари, предупреждават от пожарната. Освен стопаните, които си спестяват обработка на ожънатите площи с палене, потенциални причинители на пожари могат да се окажат пастири, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти. Всички, които по един или друг повод палят открит огън, могат да станат причинители. Запаленият в сухи треви и стърнища огън, лесно може да обхване намиращи се в съседство горски площи, предупреждават още огнеборците.
 
В тази връзка от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението  припомнят, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, както и изгарянето на отпадъци. Нарушителите на тази забрана се наказват до 200 лв. глоба по ЗМВР, ако с действията си не са причинили материални щети, за които да носят наказателна отговорност.

Препоръчителни правила при провеждане на жътвената кампания разпространи пресцентърът на  МВР. Ако сте пряко или косвено ангажирани с прибирането на пшеницата, следващите редове ще ви заинтересуват:

Не паркирайте и не оставяйте автомобили близо до посевите или складиран фураж. Не палете огън близо до житните масиви, площадките и складовете за зърно и фураж. Не използвайте огнестрелно оръжие и сигнални ракети по неожънати масиви. Не пушете там.

Поддържайте техниката в пълна изправност. Абсолютно е забранено паленето на стърнищата след прибиране на реколтата. При пожар веднага съобщете на телефони 112 или 160, след което незабавно започнете да гасите с подръчни противопожарни уреди.

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug