Плащанията на декар в ЕС ще се сближават още

Средното национално плащане на хектар ще бъде поне 200 евро през 2022 г. и 215 евро до 2027 г., увери Януш Войчеховски

Плащанията на декар в ЕС ще се сближават още

Нивата на директните плащания на хектар между отделните държави членки ще продължат да се сближават и всички ще имат средно национално плащане на хектар от поне 200 евро през 2022 г. и от поне 215 евро до 2027 г. в текущи цени. Това увери земеделският еврокомисар Януш Войчеховски.

 

Държавите членки също биха могли да решат да ограничат доходите на фермите до 100 000 евро, допълни той по време на заседание на Комисията по земеделие към ЕП, се казва в последния бюлетин за ОСП на Министерството на земеделието (МЗХГ).

 

Що се отнася до бюджета, Войчеховски определи общо разпределените средства за следващата ОСП в размер на 386,7 млрд. евро като „много добър резултат за селското стопанство като цяло и признание за стратегическата му роля в Европа“. 

 

Той обясни, че за първи стълб на ОСП са заделени 291,1 млрд. евро, което е с 1,7% повече в сравнение с предложението на Комисията от 2018 г. От тях 270 млрд. евро ще бъдат за директни плащания. 

 

По отношение на реформата на ОСП германското председателство цели да постигне съгласие за общ подход през октомври. Законодателите трябва да бъдат готови да започнат тристранни диалози по този въпрос есента, за да може новата ОСП да влезе в сила от 1 януари 2022 г. 


 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.

 

 

Добави коментар