Тридневни протести на фермери започват от утре заради цените на зърното

Тридневни протести на фермери започват от утре заради цените на зърното

Тридневни протести на зърнопроизводителите започват утре в Стара Загора. Това реши Общо събрание на фермерите вчера. 52 комбайна и трактори и 108 фермери потвърдиха участие в протеста.



Кметът на Стара Загора е разрешил шествието само за 1 ден без достъп до центъра на града, съобщава БТА като цитира Начо Запрянов, председател на  Инициативния комитет на протестите.



200 лв. да стане от 1 юли изкупната цена на тон пшеница, да се премахне защитното вносно мито на минералните торове от 1 август 2006 г., да се отпусне допълнителна субсидия от държавния бюджет по 10 лв. на декар.



В момента фуражният ечемик се търси при цена 175 лв/т без ДДС, пшеницата за фуражни цели – по 155 лв/т без ДДС, царевицата – 150 лв/т без ДДС, овесът – 155 лв/т без ДДС. При пазара на хлебната пшеница търсенето продължава да бъде на ниско ниво въпреки, че през изминалата седмица бяха регистрирани нови заявки за покупка на борсите в страната, но котировката бе само с 1 лв/т по-висока спрямо предходната (от 162 на 163 лв/т без ДДС). Предлагането на пшеница е на по-високи нива – 190 – 195 – 200 лв/т без ДДС съобразно качествените показатели, но наличието на ценова ножица между най-ниското предлагане и търсенето от 27 лв/т е сериозна пречка за постигане на равновесие на този пазар.