В САЩ предпочитат 40-годишни трактори пред новите модели

По-старите машини са евтини и позволяват по-лесна поддръжка и поправка

В САЩ предпочитат 40-годишни трактори пред новите модели

трактор John Deere с обръщателен плуг

Трактори, произведени в край на 70-те и началото на 80-те години на 20. в. са сред най-продаваните на аукционите в Средния Запад в САЩ, пише изданието "Стар Трибюн". Те се търгуват на много по-ниски цени от новите модели, а ремонтните дейности по тях са далеч по-прости и това намалява значително оперативните разходи по поддръжката им.

 

5-те иновации, които ще променят селското стопанство

 

Тези предимства ги правят привлекателни за фермерите, които и без това изпитват финансови затруднения напоследък. Освен всичко друго, земеделците споделят и сантимент към старите машини от детството си. 

 

Тракторите от тази ера са добре направени, здрави, функционални и когато става въпрос за поправка и ремонт, са далеч по-лесни за обслужване от новите модели, снабдени със сложен софтуер, които не можеш да върнеш отново към работа без компютър. Дори след 15 000 часа употреба, ако нещо се повреди, можеш само да го замениш и машината да продължи да работи.

 

Фермерите предпочитат 40-годишните трактори, най-вече защото така успяват да намалят разходите за производство на хектар.

 

Едни от най-популярните модели са тези на John Deere, произведени между 1977 г. и 1982 г. Те са от т. нар. серия "Железен кон" и имат по-здрави и тежки вътрешни части, които поддържат двигатели с по-голяма мощност.

 

Модели като 4440 и 4640 на John Deere, с малко часове употреба, стигат и до 40-60 хил. долара на аукционите, като дори тази рекордна за 40-годишен трактор сума е в пъти по-малка от 150 до 250 хил. долара за нова машина.

 

Старите модели имат достатъчно конски сили, за да задоволят нуждите на повечето фермери, а ако нещо се счупи, могат да го подменят на място, без да има нужда да чакат насред полето специализиран автомобил на представител на фирмата и да заплащат хиляди долари за ремонт, както е при новите модели.

 

По-евтините ремонти удължават жизнения цикъл на машините, като с нов двигател за 10-15 хил. долара тракторът може да работи още 10-15 години. Въглеродният им отпечатък може да бъде намален чрез употребата на биодизел, който освен това е по-добър за двигателя.

 

 

 

Добави коментар