Внезапна проверка в Държавен фонд “Земеделие” в Благоевград извърши депутатът от ОДС Яне Янев

Внезапна проверка в Държавен фонд “Земеделие” в Благоевград извърши депутатът от ОДС Яне Янев

Внезапна проверка в Държавен фонд “Земеделие” в Благоевград извърши депутатът от ОДС Яне Янев. “Такава въпиюща некомпетентност се шири във фонда, че е страшно. Не може шеф на такова учреждение, който на ден борави със стотици хиляди евро, да не може да запомни и посочи елементарни цифри и имена.


Въпреки многото елементарни въпроси, които бяха зададени, от типа колко бенифициенти са подали молби от началото на година за включване в програмите и имената на най-големите, спечелили пари по САПАРД, Салих заяви, че такава информация не може да даде. “Не е ясно какво точно се крие, като това трябва да са публични регистри и всеки да има достъп до тях. За мен това поведение не е правилно и ще бъде поставено на разглеждане”, каза Янев.

Най-големият гаф, който стана факт, е, че са се отпускали пари на фирми двадесет дни след регистрацията им. Салих заяви, че такива случаи няма, но след представените й документи от Янев, поставена на тясно, се опита да обясни ситуацията с това, че персоналът става все по-квалифициран и работи бързо. Оказа се дори, че има фирма, която е получила пари по САПАРД три месеца преди да бъде регистрирана и обявена в “Държавен вестник”.


“От 50 проекта, които са спечелени в областта, две трети от парите не са отишли при хората, които имат нужда от тях. Най-фрапиращи са примерите при фирма “Росела” АД, на която са отпуснати 929 483 лв. за направата на 12 декара стомано-съклена оранжерия. Фирмата е регистрирана на 28.11.2003 година, а проектът е одобрен 20 дни по-късно - на 17.12.2003 година. Само че там собственик е ексминистърът Румен Биков. Подобно е положението при “ХиМ” ЕООД, където той е съсобственик. На 17.06.2003 година е излязла регистрацията в ДВ, а няколко месеца по-късно са получили 65 514 лева за вишнева градина. Фирмата “Делта Бисер” е одобрена на 11.11.2003 година, а решението за регистрация е излязло на 9.01.2004 година.

Там става въпрос за 486 548 лв. Друг куриоз - отпуснати са пари на Росен Събев Чаталбашев за хотел – селски туризъм, но никъде не е споменато къде ще се намира той. Същият Чаталбашев е получил за втори път пари, пак за хотел в Дебрен. Проектът му възлиза на 487 334 лева и е одобрен 13 дни след регистрацията на фирмата му, направена на 6.02.2004 година. Същият този човек участва и във Винзавод - Асеновград, където за оборудване са получени над половин милион евро”, съобщи Янев. Той обеща при следващото си посещение в Благоевград да отиде лично с няколко земеделци в ДФЗ и САПАРД, за да види как ще им бъдат приети документите и как ще бъдат придвижени, а ако не им бъдат одобрени проектите, какви ще бъдат основанията.


Друг гаф, изникнал на срещата, бе, че когато Салих не е на работното си място, няма заместник. По тази логика, когато тя е в командировка или извън сградата, фондът и програмата не трябва да работят!!!