Yield Monitoring от Trimble - за прецизна жътва и картиране на полето в едно! (ВИДЕО)

  • 1490
  • 0
  • Новини
Yield Monitoring от Trimble - за прецизна жътва и картиране на полето в едно! (ВИДЕО)

Жътвата е най-важния период от стопанската година за земеделските производители. Освен прибирането на реколтата обаче, в този работен процес, фермерите вече могат да съберат и важна информация чрез картиране на полето със системата Yield Monitoring на Trimble.

Иновативната технология Yield Monitoring се внедрява от фирма НИК в българските стопанства през последните 2 години.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
Иван Иванов, Сервизен Мениджър в НИК разясни пред Трактор.БГ как работи технологията Yield Monitoring на полето:

 „Самата карта представлява съвкупност от точки, които съдържат в себе си информация за моментния добив от полето, влагата на прибраната реколта  и по този начин се прави една цялостна визуализация на парцела в процеса на работа.“

Как могат да бъдат използвани събраните данни от полето?

Както клиентите знаят, при изготвянето на почвени проби ние изготвяме карта с визуализиране на резултатите. Tук е нещо аналогично. Информацията , която се сваля от GPS системите, впоследствие може да бъде прегледана и преработена в карта с предписание за торене и сеитба, обясни Иван Иванов.

GPS оборудването Trimble Auto Pilot в комбинация със системата Yield Monitoring на Trimble могат да са много полезни за земеделците при тежка жътва с полегнали класове и променливо време, каквито са налице през тази кампания. С тяхна помощ трудната жътва се извършва по-прецизно и по-бързо, което в такива условия е от изключително значение.

Борислав Богданов е един от земеделските производители, които са оборудвали своето стопанство с Trimble Auto Pilot още преди няколко години и сега е решил да го надгради и със системата Yield Monitoring. Той споделя впечатленията си от постигнатите резултати:

„Самото водене на машината се извършва абсолютно автоматично с една много добра точност, бих казал просто фрапираща, което позволява да се работи с доста високи темпове. На практика, ползвайки една такава технология, получаваш някъде около 20-25% по-висока производителност, при запазване на относително разходите за време.“

Съветът, който от Ник дадоха на своите клиенти е, че могат да използват тази карта на добива като оценка за своята реколта. Картата може да се импортира в софтуера „Farm Works Mapping®“, за да се види и оцени ефективността на обработваните полета.

Функцията за Yield Monitoring също така помага да се определят районите с висока и ниска производителност, както и най-добрият сорт семена за тях. Това от своя страна помага на земеделците да си разработят прецизен план за следващата година.

Как тълкува и използва картите, разговаряме след жътвата отново с г-н Богданов, който вече е свалил данните на своя компютър и е готов да ги анализира:

„ Картите за добива, картирани с прибираща техника, са последния етап от нашата дейност и те са много важни. Това е една карта от миналата година, където ясно се вижда къде миналата година добивът е бил висок – зелените и добивът, където е бил нисък, оцветени в червено.“

Междувременно са извършени и почвени проби за анализ на остатъчни минерални вещества в полетата след жътва . Когато анализите се насложат върху картата с добива , се взема решение за допълнително подхранване, там където добивът е по-нисък, за да бъде той по-висок при следващата жътва.

„Ето тук на това поле ясно се вижда миналата година кои са били слабите места. Една част от тях ги има и тази година. Ето вижда се как на едно и също място добивът е слаб, като тук вече през тази година ние имаме много малка площ на червените петна, спрямо миналата година. Но това е мероприятие, което ще продължи 3-4 години докато се изравни и компенсира.“, поясни зърнопроизводителят.

Чрез системата  Yield Monitoring, както и с цялостната си професионална работа фирма НИК са един много надежден партньор, категоричен е Борислав Богданов:

„Нашето приятелство за всички тези седем години прерастна в едно физическо приятелство. Нямам случай, когато да съм имал нужда от помощ и да не е откликнато веднага – било то с техник на място или било то с нещо друго, с дистанционна помощ по софтуерни проблеми. В действителност те са много добре подготвени за това, което е бъдещето в земеделието, според мене!“

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!